👤

Determinați numerele naturale nenule n cu proprietatea că [tex]2^{n-1}[/tex]+[tex]3^{n-1}[/tex] divide [tex]2^{n+1}[/tex]+[tex]3^{n+1}[/tex]. Am acces la rezolvare, iar dacă k ar fi raportul dintre cele două sume, k ar putea fi 5, 6, 7, 8. Varianta corectă este 7, dar nu înțeleg cum se ajunge acolo. Dau 40 pct.

Răspuns :

[tex]\dfrac{2^{n+1}+3^{n+1}}{2^{n-1}+3^{n-1}}=k \in \mathbb{Z} \\ \\\\ \Rightarrow 2^{n+1}+3^{n+1}= k(2^{n-1}+3^{n-1}) \\ \\ \Rightarrow 2^{n+1}-k\cdot 2^{n-1}+3^{n+1}-k\cdot 3^{n+1} = 0 \\ \\ \Rightarrow 2^{n-1}\cdot(2^2-k)+3^{n-1}\cdot (3^2-k) = 0\\ \\ \Rightarrow 2^{n-1}\cdot(4-k)+3^{n-1}\cdot (9-k) = 0\Big|:2^{n-1}\\ \\ \Rightarrow 4-k+\Big(\dfrac{3}{2}\Big)^{n-1}\cdot (9-k) = 0 \\ \\ \Rightarrow \Big(\dfrac{3}{2}\Big)^{n-1}\cdot (9-k) =k-4[/tex]

[tex]\\ \\ \Rightarrow \Big(\dfrac{3}{2}\Big)^{n-1} = \dfrac{k-4}{9-k},\quad k\in \{5,6,7,8\}\quad \text{(din motive existentiale)}\\ \\\\ \boxed{1}\quad k = 5\Rightarrow \Big(\dfrac{3}{2}\Big)^{n-1} = \dfrac{5-4}{9-5}=\dfrac{1}{4}\quad (F)\\ \\\boxed{2}\quad k = 6\Rightarrow\Big(\dfrac{3}{2}\Big)^{n-1} =\dfrac{6-4}{9-6} =\dfrac{2}{3}\quad (F),\quad n = 0\notin \mathbb{N}^*\\ \\\boxed{3}\quad k = 7 \Rightarrow \Big(\dfrac{3}{2}\Big)^{n-1}=\dfrac{7-4}{9-7}=\dfrac{3}{2}\quad (A),\quad n = 2\\ \\ \boxed{4}\quad k = 8\Rightarrow\Big(\dfrac{3}{2}\Big)^{n-1} =\dfrac{8-4}{9-8}=\dfrac{4}{1}\quad (F) \\ \\\\ \Rightarrow \boxed{n = 2}[/tex]

Răspuns:

n=2

Explicație pas cu pas:

In atasament

Vezi imaginea MODFRIENDLY
Vezi imaginea MODFRIENDLY
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


ID Learners: Alte intrebari