Răspuns :
Explicație pas cu pas:
La numarator avem o progresie geometrica, a carei formula este:
S = a(1-r^n)/(1-r), unde a - primul termen, r - raportul dintre termeni consecutivi, n - numarul de mebri.
Stiind ca a = 7, la numarator r = 7 => S1 = 7(1-7^2011)/(1-7) = (-7/6)(1-7^2011)
La numitor deasemenea avem o progresie geometrica unde a = 1/7, iar r = 1/7 =>
S2 = (1/7)[1-(1/7)^2011]/(1-1/7) = [1-(1/7)^2011]/6
S1/S2 = (-7/6)(1-7^2011)/[1-(1/7)^2011]/6 = 7(7^2011 - 1)/[1-(1/7)^2011] = 7^2012(7^2011-1)/(7^2011 -1) = 7 ^ 2012 = (7^1006)^2
x = 83/15
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!