Răspuns :
Răspuns:
x∈{2, 3, 4}
Explicație pas cu pas:
vom aplica (pentru comoditate), expresia compoziţiei, demonstrată în b), care este echivalentă cu cea dată,
x°y=(x-3)(y-3)+3.
Avem de determinat numărul real x, pentru care (x°x)°x=3.
Aflăm mai întâi x°x, pentru asta în legea de compoziţie înlocuim y prin x.
Obţinem: x°x=(x-3)(x-3)+3=(x-3)² + 3. Acum aflăm exepresia (x°x)°x, pentru asta iatăţi înloc de y punem x în expresia (x-3)(y-3)+3, iar înloc de x punem rezultatul care am obţinut de la x°x. Vom obţine:
(x°x)°x=((x-3)² + 3-3)(x-3)+3=(x-3)²(x-3)+3=(x-3)³+3. Deci acum revenim la
(x°x)°x=x, înlocuim în partea stângă rezultatul obţinut şi avem:
(x-3)³+3=x, ⇒(x-3)³-x+3=0, ⇒(x-3)³-(x-3)=0, ⇒(x-3)((x-3)²-1)=0, ⇒x-3=0 sau
(x-3)²-1=0, de unde x1=3 sau (x-3)²=1, de unde x-3=±1 şi deci x2=2, x3=4.
Răspuns: x∈{2, 3, 4}
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!