Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Din punctul b), ne rezultă că:
A(0)•A(a)=0•a•I3+(0+a+1)A(0)=(a+1)A(0), pentru orice număr real a.
Ne bazăm pe asociativitatea înmulțirii matricelor.
A(0)•A(1)=(1+1)A(0)=2A(0)
(A(0)•A(1))•A(2)=2A(0)•A(2)=2(2+1)A(0)=2•3A(0)
(A(0)•A(1)•A(2))•A(3)=2•3A(0)•A(3)=2•3•(3+1)A(0)=2•3•4•A(0)
Deci, se observă că A(0)A(1)A(2)...A(m)=2•3•4•...•(m+1)A(0)=(n+1)!A(0).
Relația aceasta poate fi demonstrată prin inducție matematica, dar aici nu e cazul.
In exercițiul postat, m=2019.
Pentru ușurința scrierii notăm P produsul acela.
Știm că P=(m+1)!A(0) adică P=(2019+1)!A(0)=2020!A(0).
Știm și că P=n!A(0).
Pentru a găsi n, aplicam tranzitivitatea relației de egalitate și avem:
2020!A(0)=n!A(0)
Pentru a fi realizată egalitatea, n=2020.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!