Răspuns :
Răspuns:
Mg(a,b) = rad(a*b)
a) x = (rad(2)-1)(3+rad(5))(rad(7)-rad(6))(4 + rad(7))
y = (rad(2)+1)(3-rad(5))(rad(7)+rad(6))(4-rad(7))
Mg(x, y) =
= rad(xy)
Reordonam factorii in mod convenabil. Ne folosim de formula (a+b)(a-b) = a^2-b^2
(rad(2)-1)(rad(2)+1) = 2-1 = 1
(3+rad(5))(3-rad(5)) = 9-5 = 4
(rad(7)-rad(6))(rad(7)+rad(6)) = 7-6 = 1
(4+rad(7))(4-rad(7)) = 16-7 = 9
Mg(x, y) = rad(9*4) = 3*2 = 6
De acum scriu r() in loc de rad().
b) x = r(7-4r(3))
Inauntrul radicalului se observa un binom, in care nr vor fi a si b.
a^2 + b^2 = 7
2ab = 4r(3)
ab = 2r(3)
Prin incercari se afla a=2, b=r(3)
x = r((2-r(3))^2)
x = |2 - r(3)|
2 > r(3) =>
x = 2 - r(3)
Analog pt y, a.î. avem y = 2 + r(3)
Mg(x, y) =
= r(xy) =
= r((2-r(3))(2+r(3))) =
= r(4 - 3) =
= r(1) =
= 1
c) x = r((3+2r(3))^2)
x = |3 + 2r(3)|
x = 3 + 2r(3)
y se bazeaza pe aceeasi teorie ca la punctul b.
a^2 + b^2 = 21
2ab = 12r(3)
ab = 6r(3)
a = 3, b = 2r(3)
y = r((2r(3)-3)^2)
y = |2r(3) - 3|
2r(3) > 3
y = 2r(3) - 3
x = 2r(3)+3
xy = 12 - 9 = 3
Mg(x,y) = rad(xy) = rad(3)
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!