Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Folosind ideia din [tex] {\bf a)} [/tex] și pentru că produsul este comutativ, vom obține
[tex] \det(A^2+B^2)=\det[(A+iB)(A-iB)]=\det(A+iB)\det(A-iB)=0\implies \det(A+iB)=0\quad \text{sau} \quad \det(A-iB)=0.[/tex]
În amândouă cazuri se verifică proprietatea pe care dorim s-o arătăm. Voi demonstra doar cazul în care [tex] \det(A-iB)=0. [/tex]
Cazul în care se dă [tex]\det(A+iB)=0[/tex] demonstrația este analogă.
Să considerăm [tex]A=[a_{st}] [/tex]și [tex]B=[b_{st}].[/tex] Deci
[tex]\det(A-iB)=\begin{vmatrix} a_{11}-ib_{11}&a_{12}-ib_{12}\\a_{21}-ib_{21}&a_{22}-ib_{22}\end{vmatrix}=(a_{11}-ib_{11})(a_{22}-ib_{22})-(a_{12}-ib_{12})(a_{21}-ib_{21})=\underbrace{(a_{11}a_{22}-b_{11}b_{22}-a_{12}a_{21}+b_{12}b_{21})}_{\alpha}+i\beta[/tex]
Unde [tex]\alpha,\beta \in\mathbb{R}.[/tex]
Fiindcă [tex]\det(A-iB)=0[/tex], în particular partea reală este egală cu 0, adică
[tex]\alpha=0\implies \underbrace{a_{11}a_{22}-a_{12}a_{21}}_{\det(A)}=\underbrace{b_{11}b_{22}-b_{12}b_{21}}_{\det(B)}.[/tex]
[tex]\hfill{\boxdot}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!