👤

Rolul lui Mihai Eminescu și Vasile Alexandri la dezvoltarea limbii literare.

Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

intrucat M Eminescu face parte din perioada marilor clasici el este considerat de catre toti scriitorii cel mai mare poet, prozator si jurnalist roman din literatura romana, a fost activ in societatea Junimea

V Alecsandri

Pagini Romanesti | Pages Roumaines | Romanian Pages

Acasă Magazin & Știință

Magazin & ȘtiințăPersonalitati romanesti

Un poet la întâlnire cu istoria: Vasile Alecsandri

De: Mircea Gheorghe - 18/07/2014

alecsandriÎn 1886, în studiul Poeţi şi critici, Titu Maiorescu răspundea criticilor nedrep­te ale tinerilor Barbu Şt. Delavrancea şi Al. Vlahuţă la adresa lui Vasile Alecsandri, a cărui activitate scriitoricească o mi­-nimalizau în comparaţie cu poezia lui Eminescu. Rândurile pe care le-a scris mentorul Junimii în apărarea lui Vasile Alecsandri îşi păstrează valoarea antolo­gică şi astăzi: “În Alecsandri vibrează toata inima, toată mişcarea compatrioţilor săi, câtă s-a putut întrupa într-o formă poe-­tică în starea relativă a poporului nostru de astăzi. Farmecul limbei române în poezia populară – el ni l-a deschis; iubirea româ­nească şi dorul de patrie în limitele celor mai mulţi dintre noi – el le-a întrupat; frumuseţea proprie a pământului nostru natal şi a aerului nostru – el a descris-o; /…/când societatea mai cultă a putut avea un teatru în Iaşi şi Bucureşti – el a răspuns la această dorinţă, scriindu-i comedii şi drame; când a fost chemat poporul să-şi jertfească viaţa în războiul din urmă – el singur a încălzit ostaşii noştri cu raza poeziei. A lui liră multicoloră a răsunat la orce adiere ce s-a putut deştepta din miş­carea poporului nostru în mijlocia lui. În ce stă valoarea unică a lui Alecsandri? În această totalitate a acţiunii sale literare.”

Avem în Vasile Alecsandri exemplul fericit al unui deschizător de drumuri nu doar în literatură, ci şi în politică, în diplo­maţie, în evoluţia identitară a românilor şi care a avut şansa – spre deosebire de Nicolae Bălcescu, de exemplu – să vadă, la bă­trâ­­neţe, împlinite mai toate idealurile pen­tru care luptase în tinereţe.