Răspuns :
Răspuns: Încerc și eu să vă ajut cu unele explicații, fără să-l contrazic pe domnul profesor, care v-a răspuns deja!
Exemple:
a) Elemente chimice cu valențe stabile:
Na: Z=11, A=23; perioada 3, grupa I A, valența I, are 1 electron pe ultimul strat 3s¹. De aceea se spune că are valența I, fiindcă el are 1 singur e pe ultimul strat ocupat și pe care-l folosește în reacții chimice cu alți atomi (Na.)
Ca: Z=20, perioada 4, grupa II A, valența II, de unde rezultă că:are 4 straturi electronice și pe al patrulea strat sunt doar 2 electroni. El are valența II, fiindcă folosește acești electroni în reacții chimice cu alte elemente.
Al: Z=13, perioada 3, grupa III A, de unde rezultă că are 3 straturi cu electroni și 3 electroni pe ultimul strat. El are valența III, fiindcă folosește acești electroni în reacții chimice cu alte elemente.
b) Elemente cu valențe variabile:
b1)N(azot, nitrogen-latină): Z=7, perioada 2, grupa V A, de unde rezultă ocuparea cu electroni: strat 1 (K): 2e; strat 2(L) 5 e.
El poate avea valențele:
-5(V), dacă participă cu 5 electroni în reacțiile chimice cu alte elemente. Exemplu: oxid: N₂ O₅. Este valența superioară.
-3(III), care se referă la numărul de electroni pe care poate să-i primească pentru a ajunge la 8 electroni pe stratul electronic L, incomplet. Este valența inferioară.
Ex. NH₃ (amoniac)
b2). S, Sulful. Este în grupa VI A, perioada 3, Z=16, are 6 electroni pe ultimul strat 3, în curs de completare. Are nevoie de 2 electroni pentru a-și forma pe acest strat 3, un octet, adică să fie 8 electroni (regula stabilității).
-valența superioară= 6, când participă cu cei 6 electroni la reacții chimice, cu alt atom, ex. oxid: SO₃, H₂SO₄
-valența inferioară=2, când primește de la alt atom 2 electroni, prin reacție chimică, ex. acid: H₂S.
b3)metalele tranziționale:
Fe: valența superioară=III, (Fe₂O₃); valența inferioară=II( FeO):
Cu=valența superioară=II (CuO); valența inferioară=I (Cu₂O).
Alte exemple: Cl, Br, Sb, P, C, elemente cu valențe variabile.
Explicație:
La acest gen de exercițiu, care implică valența elementului chimic, trebuie să înțelegem următoarele noțiuni, care se predau începând din clasa a VII-a:
-element chimic;
-tabelul elementelor chimice (sau sistemul periodic);
-grupa și perioada din sistemul periodic;
-structura atomului: nucleu și înveliș electronic
-structura electronică stabilă de dublet sau octet
-relația dintre configurația electronică a elementului și poziția lui în grupa și perioada din sistemul periodic;
-valența: este o capacitate de combinare a unui element chimic cu atomii altui element chimic, care se referă la numărul de electroni folosiți de elementul respectiv, în reacția chimică cu alt element, pentru a-și forma dublet sau octet, pe ultimul strat electronic ocupat.
-regula de calculare a valenței, când este egală cu numărul grupei din care face parte elementul, când se aplică 8-numărul grupei.
-mai târziu veți învăța despre numărul de oxidare, N.O.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!