Răspuns :
Răspuns:
Calcul:
Avem reacția chimică de substituție a H din acid de către Fe.
0,56 g Fe.................................................X (L)
Fe + 2 HCl →= FeCl₂ + H₂↑
A=56g/mol atom....................................V molar=22,4 L/ 1 mol gaz
X= 0,56.g.22,4L/mol/56 g/mol=0,224 L condiții normale(c.n.)
R: 0,224L H2, c.n.
Verificați calculele!
Explicație:
La baza aflării necunoscutei (X), volumul de hidrogen (H₂) măsurat în condiții normale de temperatură și presiune, produs în reacția chimică dintre Fe și HCl, stă un calcul stoechiometric, aplicat la acestă ecuație chimică. Sub ecuația chimică vom trece masa atomică la Fe și volumul molar (22,4L) la H₂, iar pe reacție vom scrie la Fe 0,56 g și la H₂, necunoscuta X, L.
De ce această alegere?
Fiindcă se spune în enunț că există 0,56 g de Fe într-o eprubetă, peste care se toarnă o soluție de 20% HCl, dar nu se spune câte grame sau câți mL de soluție, deci nu ne ajută acestă cifră de 20% HCl la calcul. HCl dizolvat în această soluție reacționează și nu știm cât este, pentru a da soluției o concentrație de 20%.
Apoi, dacă se spune că hidrogenul degajat este măsurat în condiții normale, trebuie să ne folosim de volumul molar, al gazelor:
1 mol din orice gaz, în condiții normale de temperatură și presiune ocupă un volum de 22,4 L.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!