Răspuns :
Răspuns:
CARTEA CU JUCARII — Volum de proza scurta de Tudor Arghezi, publicat pentru prima data la Bucuresti, la Editura „Cultura Nationala", in . Editia „definitiva" (precizarea apartine autorului) - Bucuresti, Ed. Cartea Romaneasca, 1943.
Cartea cu jucarii este nu numai una din scrierile cele mai cunoscute ale lui Tudor Arghezi, dar si — paradoxal, daca luam in considerare succesul sau, la un public foarte divers (atit ca vfrsta, cit si ca gusturi) — una dintre cele mai dificil de comentat.
Adesea, se vede clasificata grabit intre „compunerile pentru copii" ale autorului, alaturindu-se altor creatii despre „microcosmosul familial" si „raiul gospodaresc" din Martisor. Perspectiva aceasta este excesiv reductionista si de-aceea consideram indreptatita sublinierea Marianei Ionescu (Ochiul ciclopului) ca nu este vorba despre o carie „pentru copii", ci despre asumarea unei noi perspective auctoriale (a „candorii infantile"), cu alte cuvinte — despre un experiment al poeticii argheziene; un experiment datind dintr-o perioada de rupturi dramatice in evolutia, ca si in substanta subiectului — Cartea cu jucarii apare in acelasi an cu Flori de mucigai, ceea ce (cu exceptia lui Nicolac Balota) exegetii par sa ignore.
Volumul (ne referim la ultima editie ingrijita de autor, din 1958) contine scurte naratiuni sau „scenete" avind in centru pe cei patru membri ai unei familii (Taicutu, Maicuta si cei doi copii, mici, Mitu si Barutu) despre care toti indicii textuali „spun" ca este familia autorului insusi. Personajele asigurind legatura textelor intre ele, nu credem sa gresim afirmind ca volumul este un intreg, si anume „cronica unei copilarii" pe care naratorul (Taicutu) o (re)traieste, dar o si (re)creeaza pentru copiii sai. Basmele (Piatra pijigoiului. Fata de demult. Domnita Pul-cheria) ori fabulele (Poveste cu oi. Povestea bradului negru, Batrinii din insula) incluse intre celelalte povestiri adauga o nota de feeric intregului, contribuind la implinirea sensului initiatic al copilariei astfel traite, in care rostirea unei povesti este la fel de importanta ca si descoperirea misterului nasterii (puilor de pisica).Explicație:
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!