Răspuns :
A)5 supra radical din 5=cu 5*radical din 5 supra 5=cu radical din 5
B)1 supra 3+radical din 2=3-radical din 2 supra 9-2=3-radical din 2 supra 7
C)6 supra 3 radical din 2+2radical din 3=6*(3radical din 2-2radical din 3) supra 18-12=6*(3radical din 2-2radical din 3) supra 6=3radical din 2-2radical din 3
B)1 supra 3+radical din 2=3-radical din 2 supra 9-2=3-radical din 2 supra 7
C)6 supra 3 radical din 2+2radical din 3=6*(3radical din 2-2radical din 3) supra 18-12=6*(3radical din 2-2radical din 3) supra 6=3radical din 2-2radical din 3
Răspuns:
[tex]a)~\frac{5}{\sqrt{5} }=\frac{5*\sqrt{5} }{(\sqrt{5} )^{2}} =\frac{5\sqrt{5} }{5} =\sqrt{5} .\\b)~\frac{1}{3+\sqrt{2} }=\frac{1*(3-\sqrt{2}) }{(3+\sqrt{2})(3-\sqrt{2}) }=\frac{3-\sqrt{2} }{3^{2}-(\sqrt{2})^{2} } =\frac{3-\sqrt{2} }{9-2} =\frac{3-\sqrt{2} }{7}.\\c)~\frac{\sqrt{5} }{\sqrt{3}-\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{5}*(\sqrt{3}+\sqrt{2})}{(\sqrt{3}-\sqrt{2})(\sqrt{3}+\sqrt{2})}=\frac{\sqrt{15}+\sqrt{10}}{3-2} = \sqrt{15}+\sqrt{10}.\\d)~\frac{6}{3\sqrt{2}+2\sqrt{3}} =[/tex]
[tex]=\frac{6(3\sqrt{2}-2\sqrt{3}}{(3\sqrt{2}-2\sqrt{3})(3\sqrt{2}+2\sqrt{3})}=\frac{6(3\sqrt{2}-2\sqrt{3}}{(3\sqrt{2})^{2}-(2\sqrt{3})^{2} } =\frac{6(3\sqrt{2}-2\sqrt{3}}{18-12} =3\sqrt{2}-2\sqrt{3}[/tex]
Explicație pas cu pas:
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!