Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Stabilim de la început condițiile de existență: a≠b, a≠1, b≠1, a>0 și b>0.
Știm că log în baza x din y=-log in baza 1/x din y, când x≠1, x>0 și y>0.
Aplicând aceasta relație în membrul stâng avem:
log în baza b/a din (log în baza a din b)=-log in baza a/b din (log în baza a din b).
Dar cum n•log in baza x din y=log în baza x din yⁿ, când x≠1, x>0 și y>0, atunci vom obține o relație echivalenta cu relația data, și anume:
-log in baza a/b din (log în baza a din b)=log în baza a/b din (log în baza a din b)^(-1)=log în baza a/b din (1/log în baza a din b)
Folosim formula de schimbare a bazei logaritmului: log în baza x din y=log în baza z din y/log în baza z din x, când x≠1, x>0, y>0 și z≠1.
In cazul nostru, x=a, y=b și z=b.
Avem:
log în baza a/b din (1/log în baza a din b)=log în baza a/b din (1/log în baza b din b/log în baza b din a)=log în baza a/b din (log în baza b din a/log în baza b din b)=log în baza a/b din (log în baza b din a) pentru că log în baza b din b este 1.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!