👤

Text argumentativ despre factorii care contribuie la formarea opiniilor personale - clasa a XII-a.

Răspuns :

Cerință:

  Realizați un text argumentativ despre factorii care contribuie la formarea opiniilor personale.

➤ Răspuns:  

407 cuvinte

  • INTRODUCERE

   Opiniile personale ale fiecărui individ se dezvoltă pe parcursul timpului, fiind influențate de o serie de factori. Aceștia se împart în factori externi, precum cultura și subcultura, clasa socială și factori interni, precum nevoia și motivele, personalitatea și imaginea de sine.

  • PUNCT PERSONAL DE VEDERE

   Din punctul meu de vedere, omul se dezvoltă într-un sistem de valori impus de mediul în care trăiește, cultura și clasa socială fiind definitorii pentru stadiul incipient al opiniilor personale. Ulterior, datorită evoluției sale, omul își poate schimba unele viziuni și pe altele le poate contura datorită nevoii, motivelor, personalității, pentru a-și contura o frumoasă imagine de sine.

  • PRIMUL ARGUMENT

   Pe de o parte, viziunea indivizilor se formează inițial în cadrul familiei, aceasta fiind încărcată de o anumită cultură, unul din factorii externi, pe care o transmite copiilor. Această cultură este dată de obiceiurile, tradițiile, regulile de comportament din cadrul căminului și al respectivei țări, care-și pun amprenta pe opiniile omului. De exemplu, sărbătorile de iarnă, încărcare de obiceiuri frumoase precum pregătirea bucatelor gustoase, dăruirea unor cadouri pentru cei dragi și împodobirea bradului, vor dezvolta copilului o serie de opinii personale frumoase față de aceste obiceiuri.  Desigur, acestea pot fi și modeste, opiniile fiind mai dure, umbrite de sărăcie, din cauza diferențelor dintre clasele sociale.

  • AL DOILEA ARGUMENT

   Pe de altă parte, factorii interni au un rol important în formarea opiniilor personale, acestea fiind raportate în primul rând la om. Nevoile umane sunt cele pentru care omul se conturează în așa fel încât să le satisfacă, prin motivație. Prin intermediul acestora, împreună cu factorii ereditari precum educația, ereditatea și mediul, se conturează personalitatea umană. Aceasta are rolul de a-l diferenția pe om de restul oamenilor, fiind impletirea dintre temperament, caracter și aptitudini. De exemplu, o persoană cu o personalitate liniștită, stabilă, va avea opinii pragmatice, realiste, ajutându-l să rămână într-un echilibru cu sinele. În comparație, o persoană cu o personalitate agitată, impulsivă, va avea opinii încărcate de un entuziasm exagerat, nerealiste, fiind adesea schimbătoare. Aceste trăsături vor face o diferențiere a atribuțiilor colegilor de muncă, de exemplu.

  • CONCLUZIE

    Așadar, formarea opiniilor personale ale oamenilor sunt influențate de factorii externi și cei interni, care-i conturează viziunea asupra lumii, aceasta fiind, desigur, într-o continuă schimbare de-a lungul vieții, datorită încercărilor oferite de aceasta.

_______________________________________

➤ Informații suplimentare:

(1) În cadrul alineatului INTRODUCERE  avem întotdeauna o viziune generală, o definiție a subiectului.

(2) În cadrul alineatului PUNCT PERSONAL DE VEDERE avem întotdeauna punctul nostru de vedere asupra subiectului, enunțând pe scurt cele două argumente ulterioare -> "factori externi" și "factori interni". Începem cu "Din punctul meu de vedere,".

    *Adesea, în cadrul textelor argumentative pentru bacalaureat, acestea încep direct cu punctul personal de vedere, ceea ce este greșit, în fapt, deoarece este nevoie de o afirmație generală, ca în punctul (1) pentru a ne exprima opinia personală asupra subiectului și a dezvolta argumente care să o demonstreze.

   ✎Folosim verbe și pronume la persoana I, singular.

(3) În cadrul alineatului PRIMUL ARGUMENT începem întotdeauna cu "Pe de o parte,", "Un prim argument" și niciodată cu "În primul rând,", fiind o structură de început folosită mai ales în gimnaziu.

(4) În cadrul alineatului "AL DOILEA ARGUMENT"  începem întotdeauna cu "Pe de altă parte,", "Un al doilea argument" și niciodată cu "În al doilea rând,", fiind o structură de început folosită mai ales în gimnaziu.

(5) În cadrul alineatului "CONCLUZIE" începem întotdeauna cu "Așadar", și din același motiv, niciodată cu "În concluzie". Aceasta trebuie să fie cel mai scurt fragment, formulând o încheiere și marcând cele două argumente.

___

➤ Reținem faptul că se dorește ca doar punctul personal de vedere să fie formulat cu verbe și pronume la persoana I, singular, restul fiind tratate cu persoana a III-a, deoarece este un eseu argumentativ, încărcat de subiectivitate, dar în același timp și de obiectivitate.