Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Teorie:
Formulele pe care le vom aplica in ambele integrale sunt:
- [tex]\int {[f(x)\pm g(x)]} \, dx =\int {f(x)} \, dx \pm \int {g(x)} \, dx[/tex], unde f(x) si g(x) sunt functii
- [tex]\int {\alpha f(x)} \, dx =\alpha * \int {f(x)} \, dx[/tex], unde f(x) este o functie, iar α este o constanta reala
- [tex]\int {\alpha} \, dx =\alpha x+C[/tex], unde α este o constanta reala
- [tex]\int {\frac{1}{x}} \, dx =ln|x|+C[/tex], cu conditia ca x≠0 (intrucat numitorul unei fractii trebuie sa fie diferit de 0)
- [tex]\int {\frac{1}{ax+b}} \, dx =\frac{1}{a}*ln|ax+b|+C[/tex], cu conditia ca ax+b≠0 (pentru existenta fractiei), dar si ca a≠0 (pentru existenta functiei de grad I, dar si pentru existenta fractiei) relatia (*)
- [tex]\int\limits^b_a {f(x)} \, dx =F(x)|^b_a=F(b)-F(a)[/tex], unde F(x) este primitiva functiei f(x), a,b sunt capete de integrare reale (formula fiind recunoscuta si sub denumirea de Formula Leibniz-Newton).
Precizare: La integrala definita, +C dispare si este inlocuit de calcul propriu zis, intrucat aflam valoarea exacta a integralei, nu o familie de primitive.
Demonstram relatia (*):
[tex]I=\int {\frac{1}{ax+b}} \, dx[/tex], evident cu conditiile de existenta mentionate
Facem schimbarea de variabila:
[tex]ax+b=t\\a dx=dt\\dx=\frac{1}{a}dt[/tex]
Atunci I devine:
[tex]I=\int {\frac{1}{t}*\frac{1}{a}} \, dt=\frac{1}{a} \int {\frac{1}{t}} \, dt=\frac{1}{a}ln|t|+C\\I=\frac{1}{a}ln|ax+b|+C[/tex]
Integrala 1:
[tex]\int\limits^0_{-1} {(1+\frac{3}{3x-1})} \, dx =\int\limits^0_{-1} {1} \, dx+\int\limits^0_{-1} {\frac{3}{3x-1}} \, dx=\int\limits^0_{-1} {1} \, dx+3*\int\limits^0_{-1} {\frac{1}{3x-1}} \, dx=x|^0_{-1}+3*\frac{1}{3}*ln|3x-1|~|^0_{-1}=0-(-1)+ln|3*0-1|-ln|3*(-1)-1|=1+ln|-1|-ln|-4|=1+ln1-ln4=1+0-ln4=1-ln4[/tex]
Integrale 2:
[tex]\int\limits^4_1 {[\frac{1}{2}-\frac{1}{2(2x+1)}] \, dx =\int\limits^4_1 {\frac{1}{2} \, dx -\int\limits^4_1 {\frac{1}{2(2x+1)} \, dx =\frac{1}{2}x|^4_1-\frac{1}{2}*\frac{1}{2}ln|2x+1|~|^4_1[/tex] [tex]=\frac{1}{2}*4-\frac{1}{2}*1-\frac{1}{4}ln|2*4+1|+\frac{1}{4}ln|2*1+1|=2-\frac{1}{2}-\frac{1}{4}ln9+\frac{1}{4}ln3=\frac{3}{2}+\frac{1}{4}ln(\frac{3}{9})=\frac{3}{2}+\frac{1}{4}ln(\frac{1}{3})=\frac{3}{2}+\frac{1}{4}ln3^{-1}=\frac{3}{2}-\frac{1}{4}ln3[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!