Răspuns :
Răspuns:
1. Deosebiri și asemănări între Podișul Getic și Subcarpații Moldovei
Deosebiri:
- modul de formare - Podișul Getic s-a format prin depunere de sedimente iar Subcarpații Moldovei s-au format prin acțiunea de ridicate și deplasare spre exterior a munților Carpați.
- orientarea culmilor şi a văilor principale - în Podișul Getic culmile sunt dispuse de la nord la sud iar în Subcarpații Moldovei culmile sunt dispuse de la nord-vest la sud-est.
- tipuri genetice de relief - în Podișul Getic este prezent relief de tip piemont și lipsește din Subcarpații Moldovei.
Asemănări:
- altitudini - în ambele unități de relief se întâlnesc altiduni > 700 m: în Subcarpații Moldovei altitudinea maximă este de 911 m în Culmea Pleșului iar în Podișul Getic altitudinea maximă este de 772 m în platforma Argeșului.
- alcătuire petrografică - în ambele unități de relief sunt prezente rocile sedimentare (moi - pietrisuri, marne, argile).
2. Deosebiri și asemănări între Câmpia României și Câmpia Moldovei
Deosebiri:
- tipuri genetice de relief - în Câmpia Română este prezent relieful petrografic dezvoltat pe loess iar în Câmpia Moldovei este prezent relieful structural de cueste.
- aspecte specifice ale reliefului - în Câmpia Română există mai multe fâșii longitudinale, cu câmpii, de origini diferite: câmpii piemontane, câmpii de coborâre și câmpii tabulare iar în Câmpia Moldovei lipsesc.
Asemănări:
- modul de formare - prin depunere de sedimente.
- alcătuirea petrografică - sunt întâlnite roci sedimentare (pietrișuri, nisipuri, loess, argile).
- altitudini - în ambele unități de relief sunt înălțimi între 200-300 m.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Geografie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!