Răspuns :
raspuns
D) 2/3-(x-1)/6+(4-3*x)/9=(x-5)/2
aducem la acelasi numitor: 2*6-(x-1)*3+(4-3x)*2=(x-5)*9
18-3x+3+8-6x=9x-45 29+45=9x+9x 18x=74 ...
e) 2*(2x-1)/3-(x-5)=x/8+(x+7)/6
aducem la acelasi numitor: 16*(2x-1)-24*(x-5)=3x+4*(x+7) 32x-16-24x+120=3x+4x+28 8x+104=7x+28 x= - 76
f)-2/3=(4x+1)/6+(x+1)/4-2
aducem la acelasi numitor: -4*2=2*(4x+1)+3*(x+1)-12*2 -8=8x+2+3x+3-24
11x-19=-8 x=11/11 x=1
7) a) m=-3 deci, (-3-1)x-2(x-3)=x-3 -4x-2x+6=x-3 -6x-x=-3-6 -7x=-9 x=9/7
b) x=2 deci, (m-1)*2-2(2-3)=2+m 2m-2+2=m+2 m=2
c) (m-1)x-2*(x-3)=x+m mx-x-2x+6=x+m mx-3x+6=x+m mx-4x=m-6 x(m-4)=m-6 pentru ca ecuatia sa nu aiba solutie reala trebuie ca m-4=0 deci m=4
8)a) a=1/2 deci: (1/2-1)(x+3)-x(2*1/2+1)=-9
aducem la acelasi numitor: -(x+3)-x*4=-9*2 -x-3-4x=-18 -5x=-18+3 -5x=-15 x=3
b) x=-3 deci: (a-1)(-3+3)-(-3)(2a+1)=-9 6a+3=-9 6a=-12 a=-2
c) (a-1)(x+3)-x(2a+1)=-9 ax+3a-x-3-2ax-x=-9 -ax-2x+3a-3=-9 -x(a+2)=-3a-9+3
-x(a+2)=-3a-6 -x(a+2)=-3(a+2) pt. ca ec. sa aiba o infinitate de solutii trebuie ca a+2=0 deci a=-2
9) b) |x|=7 deci x=-7 si x=7
c) |2x|=1 |x|=1/2 deci x=-1/2 si x=1/2
e) x-|-4|=1 x-4=1 x=5
f) 3-|x|=-5 |x|=3+5 |x|=8 x=-8 si x=8
g) |-2|+|x|=9 2+|x|=9 |x|=9-2 |x|=7 x=-7 si x=7
10) a) |x-3|=2 x-3=-2 x=3-2 x=1
si x-3=2 x=3+2 x=5
b) |2x+7|=5 2x+7=-5 2x=-5-7 x=-6
si 2x+7=5 2x=5-7 x=-1
c) |x-√3|=2√3-1 x-√3=-2√3+1 x=√3-2√3+1 x=1-√3
si x-√3=2√3-1 x=√3+2√3-1 x=3√3-1
d) 1-2*|x-1|=1/4 4-4*2*|x-1|=1 8*|x-1|=3 |x-1|=3/8
x-1=-3/8 x=1-3/8 x=5/8
si x-1=3/8 x=11/8
e) |x+3|-4=3*|x+3| (3-1)*|x+3|=-4 2*|x+3|=-4 |x+3|=-2
x+3=-(-2) x+3=2 x=-1
si x+3=-2 x=-5
f) |3x-2|+3√5=8 |3x-2|=8-3√5
3x-2=-(8-3√5) 3x=2-8+3√5 3x=3√5-6 x=√5-2
si 3x-2=8-3√5 3x=2+8-3√5 3x=10-3√5 x=10/3-√5
11) a) (x-1)²=9 x²-2x+1=9 x²-2x-8=0 discriminantul: Δ=(-2)²-4*1*(-8)=4+32=36
radacinile x1=(2-√36)/(2*1)=-4/2=-2
x2=(2+√36)/(2*1)=8/2=4
b) 3-(x-5)²=1 3-(x²-2x*5+25)=1 3-x²+10x-25=1 x²-10x+23=0
Δ=(-10)²-4*1*23=100-92=8 solutiile sunt x1=(10-√8)/(2*1)=(10-2√2)/2=5-√2
si x2=(10+√8)/2=5+√2
c) (3-x)(3+x)-6=2 3²-x²-6=2 x²-1=0 Δ=-4*1*(-1)=4
x1=(-√4)/2=-1 si x2=√4/2=1
d) 5-(x-2)(x+2)=3 5-(x²-2²)=3 5-x²+4=3 x²-6=0 Δ=-4*(-6)=24
x1=-√24/2=-2√6/2=-√6 si x2=√24/2=√6
e) x²-2x+1=7 x²-2x-6=0 Δ=(-2)²-4*(-6)=4+24=28
x1=(2-√28)/2=(2-2√7)/2=1-√7 si x2=(2+√28)/2=1+√7
f) 4x²-4x+1=5 4x²-4x-4=0 x²-x-1=0 Δ=(-1)²-4*(-1)=1+4=5
x1=(1-√5)/2 si x2=(1+√5)/2
12) a) √x=25 conditia: x mai mare ca 0, ridicam la a 2-a: x=625
b) √(3x-2)=5 conditia: 3x-2≥0, x≥2/3
ridicam la putere ecuatia: 3x-2=25 3x=27 x=9≥2/3
c) 6-√(2*x)=2 conditia: 2x mai mare ca 0
√(2x)=6-2 2x=16 x=8
d) √(2x-3)=25 conditia: 2x-3≥0 x≥3/2
ridicam la putere: 2x-3=625 2x=628 x=314≥3/2
e) √x²+1=10 conditia: x² mai mare ca 0
√x²-9=0 x-9=0 x=9
f) 3+√(x+4)=2 trebuie ca x+4≥2 deci x≥-2
√(x+4)=2-3 √(x+4)=-1 cum -1 e mai mic ca 0 ecuatia nu are solutii
m am chinuit
Explicație pas cu pas:
sper ca e okk
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!