Răspuns :
Prin război mondial se înțelege un război care implică mai multe state, mai ales mari puteri ale lumii, un conflict militar la care participă, direct sau indirect, numeroase state ale lumii, extins geografic pe mai multe continente și implicând utilizarea nelimitată a tuturor resurselor strategice disponibile, având drept consecințe schimbări la nivel internațional.
În lumea academică, în sistemul de învățământ, cât și în mass-media, termenul este folosit pentru cele două mari războaie globale purtate între anii 1914-1918 și între anii 1939-1945 (Primul și al Doilea Război Mondial). Au existat antecedente ce corespund caracteristicilor unui război mondial, precum războiul de șapte ani sau războaiele napoleoniene.
In 1914, Imperiul Austro-Ungar declara razboi Sarbiilor deoarece, ei credeau ca un terorist sau sa zicem " asasin " l-a omorat pe Regele Franz Ferdinand. Cum sa intamplat? Nu stiu exact unde mergea Regele Franz Ferdinand dar, acel terorist, a pus o bomba pe drum si masina din spatele lui, o masina cu niste ofiteri a explodat. Dupa ceva timp, Franz Ferdinand s-a decis sa mearga la spital sa vada cum se simt ofiterii si atunci un terorist l-a impuscat pe Franz Ferdinand. Uite asa a inceput razboiul, Imperiul A-H a declarat razboi sarbiilor, Franta le-a luat apararea Sarbiilor ei au intrat de partea atantei, Germania a intrat in Puterile Central atacand Franta de asemenea. Marea Britania intra de partea atantei si " ajuta " francezii, dupa scurt timp intra si rusii de partea atantei dar din pacate, Vladimir Lenin a fost trimis in Rusia sa inceapa un razboi civil asa ca Bolsevicii din Rusia semneaza un pact (pace), in 1917 si Americanii intra de partea atantei si Germania este nevoita sa semneze tratatul de la Verssailes care aduce sfarsitul razboiului. Desigur, si Romania a intrat de partea atantei dar e mai putin important.
( Britanicii au participat mai mult la liberarea Belgiei deoarece Francezii si-au purtat singuri de grija, ei aveau o putere militara destul de ridicata )
Sper ca te-am ajutat ^^
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!