👤

educație sociala. Un proiect despre dreptul la un mediu curat. Va rog!​

Răspuns :

=DRELTUL LA UN

MEDIU CURAT=

Un om are nevoi de mediul înconjurător curat, întrucât mediul curat ne ajută si la sanatate si bunăstare . Totusi , interactiunile dintre mediu si sanatatea umană sunt extrem de complexe si dificil de evaluat .

În același timp însă, mediul reprezintă și o cale importantă de expunere a oamenilor la aer poluat, la zgomot și la substanțe chimice periculoase. În raportul său despre  prevenirea bolilor printr-un mediu sănătos, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că factorii de stres din mediu sunt responsabili pentru 12-18 % din decesele înregistrate în cele 53 de țări ale regiunii europene a OMS. Îmbunătățirea calității mediului în domenii esențiale, precum aerul, apa și zgomotul, poate preveni boli și îmbunătăți sănătatea oamenilor.

În Europa, riscul de mediu cel mai major pentru sănătate este poluarea aeruluien, fiind asociat cu boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare și cancer pulmonar. Se estimează că expunerea la aer poluat este cauza a peste 400 000 de decese premature în fiecare an în UE. Expunerea la zgomotul produs de mijloacele de transporten și de industrie poate duce la disconfort, tulburări de somn și creșteri asociate ale riscului de hipertensiune și de boli cardiovasculare.

Expunerea la substanțe chimice periculoaseen este, de asemenea, un motiv important de îngrijorare. În viața de zi cu zi, oamenii pot fi expuși la o gamă largă de substanțe chimice, prin aer și apă poluată și prin produse de consum și alimentație. Anumite substanțe chimice periculoase au proprietăți care le fac să persiste în mediu și să se bioacumuleze în lanțul alimentar, ceea ce înseamnă că între reducerea emisiilor și reducerea expunerii există o întârziere considerabilă. În plus, cantitatea și varietatea de substanțe chimice folosite în prezent și creșterea continuă a producției chimice sugerează că expunerea oamenilor și a mediului va continua să crească. Ca urmare, apar preocupări legate de efectele asupra sănătății ale expunerii la amestecuri chimice în cursul vieții, în special în perioadele vulnerabile, de exemplu copilăria timpurie, sarcina și vârsta înaintată.

Efectele schimbărilor climatice înseamnă și amenințări imediate la adresa sănătății, cum sunt valurile de căldură și modificările tiparelor bolilor infecțioase și ale alergenilor.

În general, calitatea apelor de scăldaten este la standarde ridicate în întreaga UE, calitatea lor înregistrând o îmbunătățire constantă în timp, ca urmare a investițiilor în sistemele de canalizare, a mai bunei tratări a apelor reziduale și a reducerii poluării provenite de la ferme.

Din ce în ce mai multe dovezi sugerează că riscurile de mediu nu sunt distribuite uniform în societateen, ci afectează în mod disproporționat categoriile de populație defavorizate social și vulnerabile. Situația socioeconomică a unei persoane îi influențează expunerea la factorii de stres de mediu, probabilitatea ca oamenii mai săraci să trăiască în medii degradate fiind mai mare. Persoanele defavorizate social pot fi mai sensibile la efectul factorilor de stres de mediu ca urmare a afecțiunilor preexistente, a stării precare de nutriție și a unor comportamente specifice, cum ar fi fumatul sau inactivitatea. De asemenea, se pot confrunta cu dificultăți în ceea ce privește adaptarea la riscurile de mediu și evitarea lor.