Răspuns :
Răspuns:
[tex]\sqrt{\frac{1}{16} } :(\sqrt{\frac{11}{9} } +\sqrt{\frac{49}{36}} - \sqrt{\frac{9}{144}}= \frac{1}{4} :(\frac{\sqrt{11}}{3} +\frac{7}{6} -\frac{3}{12})= \frac{1}{4} :(\frac{4)\sqrt{11}}{3} +\frac{2)7}{6} -\frac{3}{12})=[/tex]
[tex]=\frac{1}{4}:\frac{4\sqrt{11}+14-3}{12} =\frac{1}{4} * \frac{12}{4\sqrt{11} +11}[/tex]
se reduc 4 cu 12 (ramane 3) si se baga 4 sub radical si se rationalizeaza numitorul
[tex]=\frac{\sqrt{176} -11)3}{\sqrt{176} +11} =\frac{3(\sqrt{176} -11)}{176 -121}=\frac{3(4\sqrt{11} -11)}{55} =\frac{3\sqrt{11}(4-\sqrt{11}) }{55}[/tex]
Explicație pas cu pas:
Cred ca ai gresit cand ai copiat exercitiul. Dupa cum vezi, rezultatul este putin ciudat.
Daca in loc de [tex]\frac{11}{9}[/tex] ar fi [tex]\frac{1}{9}[/tex], problema ar arata mult mai frumos:
[tex]\sqrt{\frac{1}{16} } :(\sqrt{\frac{1}{9} } +\sqrt{\frac{49}{36}} - \sqrt{\frac{9}{144}}= \frac{1}{4} :(\frac{1}{3} +\frac{7}{6} -\frac{3}{12})= \frac{1}{4} :(\frac{4)1}{3} +\frac{2)7}{6} -\frac{3}{12})=\frac{1}{4} :\frac{4+14-3}{12}=\frac{1}{4} :\frac{15}{12} =\frac{1}{4} *\frac{4}{5} =\frac{1}{5}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!