Răspuns :
Răspuns:
In multe tari sarace, copii sunt nevoiti sa lucreze pentru a supravietui, de multe ori in conditii foarte grele. De exemplu, multi copii din Republica Democrata Congo muncesc in mine de cobalt, pentru ca acest metal este folosit la fabricarea acumulatorilor din masinile electrice, care sunt foarte la moda acum in tarile occidentale.
Copii din diferite tari asiatice, mai slab dezvoltate, muncesc, pentru salarii foarte mici, pentru a produce marfuri (haine, jucarii, pantofi) care sunt exportate si vandute in tarile mai dezvoltate, la preturi cu mult mai mari decat cele de productie. Si in tara noastra sunt copii care muncesc ca argati in agricultura, in zonele sarace.
Munca nu e un lucru rau si e bine ca orice copil sa participe la treburile casnice, sa-si ajute de exemplu parintii la curatenie, de exemplu. Dar nu e normal ca un copil sa lucreze ca muncitor, in loc sa mearga la scoala.
Saracia e un fenomen greu de combatat la nivel mondial. Iar explozia demografica din tarile sarace, cum sunt cele africane, nu duce decat la accentuarea acestui fenomen. Responsabilitatea revine adultilor care ar trebui sa se gandeasca bine la ce viitor le pot oferi copiilor lor inainte de a-i aduce pe lume.
Din pacate, multi nu au educatie si nici acces la mijloace contraceptive. Si mai sunt si destui care fac copii doar "pentru alocatie" (in Romania) sau pentru a-i folosi la munca sau a-i vinde (in alte tari sarace). Desi condamnata in mod oficial, sclavia se practica inca pe scara larga in multe tari.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Studii sociale. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!