Răspuns :
Salut!
a). Fire-ai tu să fii!
- fire - parte de vorbire: verb (infinitivul lung)
Explicație:
Infinitivul lung este cel moștenit din limba latină: a fi (infinitiv scurt) - fire (infinitiv lung), a cânta - cântare, a citi - citire. În zilele noastre, el își păstrează valoarea sa verbală în construcțiile optative, folosite în imprecații: fire-ai tu să fii!, deci "fire" este verb la modul infiniv (lung) și intră în alcătuirea timpului condițional optativ forma inversă.
a) Ai o fire aprigă.
- fire - substantiv
Explicație: În acest caz, prin conversiune, infinitivul lung a trecut în clasa substantivelor, preluând astfel caracteristicile de flexiune ale noii clase morfologice (ex: o fire - două firi).
*** În zilele noastre, infinitivul lung este folosit cu precădere ca substantiv, iar componența verbală se limitează la câteva situații, una dintre ele fiind cea de la punctul a.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!