Răspuns :
1) an = 5 - 3n
Pentru a afla primii trei termeni, inlocuim in formula termenului general n =1, respectiv n = 2 si n = 3:
a1 = 5 - 3*1 = 5 - 3 = 2
a2 = 5 - 3*2 = 5 - 6 = -1
a3 = 5 - 3*3 = 5 - 9 = -4
2) a1 = 3 si r = 5
Pentru progresii aritmetice, an = a1 + (n-1)r. Atunci:
a1 = 3
a2 = a1 + r = 3 + 5 = 8
a3 = a1 + 2r = 3 + 2*5 = 13
3) a1, a2, a3, 2, 6, 10
Inseamna ca a4 = 2, a5 = 6, a6 = 10
Diferenta dintre doi termeni consecutivi este egala cu ratia progresiei aritmetice.
In cazul nostru: r = a5 - a4 = a6 - a5 = 4, adica ratia progresiei = 4
Atunci: a3 = a4 - r = 2 - 4 = -2
a2 = a3 - r = -2 - 4 = -6
a1 = a2 - r = -6 - 4 = -10
4) a5 = 55 si a15 = 5
Dar: a5 = a1 + 4r = 55
a15 = a1 + 14r = 5
a5 - a15 = a1 + 4r - (a1 + 14r) = a1 + 4r - a1 - 14r = -10r = 55 - 5 = 50
-10r = 50
r = 50/(-10) = -5, adica ratia progresiei aritmetice = r = -5
Stiind ca a1 + 4r = 55 => a1 + 4*(-5) = 55 => a1 - 20 = 55 => a1 = 55 + 20
a1 = 75
Am aflat ca a1 = 75 si r = -5 => putem calcula orice termen al progresiei
a10 = a1 + 9r = 75 + 9*(-5) = 75 - 45 = 30
a10 = 30
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!