Răspuns :
Textul este fabulă, pentru că are un mesaj cu caracter educativ.Se poate învăţa de aici că fiecare vietate,ființă se visează luceafăr, cu dorința ca toată lumea să-i recunoască lumina şi să decidă el pentru toată lumea.Învățătura fabulei se bazează pe antagonismul dintre superioritatea omului învățat,de geniu și lumea mărginită,comună.
Un licurici rămâne tot o insectă,un stop de lumină, oricât de multă importanţă și-ar da luminând egoist şi efemer doar pentru a-şi satisface setea de mărire. De multe ori însă acesta nu-i în stare să se lumineze nici pe sine și nu-i în stare să-şi găsească nici sieşi calea.
Morala fabulei arată că geniul este aflat în veșnică antiteză cu omul comun. Geniul este înzestrat cu inteligență , strălucire, capacitatea de a-și depăși sfera , aspirația spre cunoaștere.Omul comun este sociabil, se caracterizează prin instinct,impuls natural, atitudine părtinitoare,incapacitatea de a-și depăși condiția ,voința de a trăi asemenea celor cu capacități deosebite.
Satirizând defecte omeneşti şi transmiţând învăţăminte prin povestirea alegorică a faptelor puse pe seama aștilor și a unei insecte,opera literară „Luceafărul și licuriciul” este o fabulă.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!