Răspuns :
Avem o progresie aritmetică cu primul termen a1 si rația r.
Într-o progresie aritmetică, an = a1 + (n-1)r si Sn = (a1 + an) × n/2
In cazul nostru:
a3 = a1 + 2n
a6 = a1 + 5n
a7 = a1 + 6n
Atunci a3 + a6 + a7 = 7 devine:
a1 + 2r + a1 + 5r + a1 + 6r = 7
3a1 + 13r = 7
S7 = (a1 + a7)×7/2 = (a1 + a1 + 6r)×7/2 = (2a1 + 6r)×7/2 = 2×(a1 + 3r)×7/2 =7(a1 + 3r) = 7
Avem așadar următoarele relatii:
3a1 + 13r = 7
7a1 + 21r = 7
Din prima relatie:
a1 = (7-13r)/3
Înlocuim in a doua relatie:
7(7-13r)/3 + 21r = 7
(49 - 91r + 63r)/3 = 7
49 - 28r = 21
49 - 21 = 28r
28 = 28r
r = 28/28
r = 1
a1 = (7 - 13r)/3 = (7 - 13×1)/3 = -6/3
a1 = -2
R: a1 = -2, r = 1
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!