Răspuns :
Răspuns:
Adevărat!
Explicație pas cu pas:
✿ Salut! ✿
Cerință: Să se arate că (2 + 4 + 6 + ... + 2012) : 2014 = 503
(2 + 4 + 6 + ... + 2012) : 2014 = 503
2(1 + 2 + 3 + ... + 1006) : 2014 = 503
2 · 1006(1006 + 1) : 2 : 2014 = 503
1006 · 1007 : 2014 = 503
1013042 : 2014 = 503
503 = 503 [tex]\checkmark[/tex]
Observații:
- Am dat factor comun numarul 2;
- Am aplicat formula sumei lui Gauss: 1 + 2 + 3 + ... + n = n(n + 1) : 2.
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
( 2 + 4 + 6 + ...... + 2012 ) : 2014 = 503
= ( 2 × 1 + 2 × 2 + 2 × 3 + ...... + 2 × 1006 ) : 2014 =
-> il dau factor comun pe 2, dupa ce am scris fiecare termen al sumei ca produs cu unu din factori 2
=2 × ( 1 + 2 + 3 + ...... + 1006 ) : 2014 =
-> aplic suma lui Gauss pentru suma parantezei
= 2 × [ 1006 × ( 1 + 1006 ) : 2 ] : 2014 =
= 1006 × 1007 : ( 2 × 1007 ) =
-> l-am scris pe 2014 ca produs, pentru a simplifica calculele, observand ca unul din factori este 1007
= 1006 : 2 =
= 503
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!