Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a={[2^3x5^2+(25^50:5^99+2^2x3)x5^2]:5^3+2^7+11^1991:(11^2)^995}:(3^3+3^2)
a={[2^3x5^2+((5^2)^50:5^99+2^2x3)x5^2]:5^3+2^7+11^1991:11^(995x2)}:(3^3+3^2)
a={[2^3x5^2+(5^100:5^99+2^2x3)x5^2]:5^3+2^7+11^1991:11^1990}:(3^3+3^2)
a={[2^3x5^2+(5+2^2x3)x5^2]:5^3+2^7+11}:(3^3+3^2)
a={[8x25+(5+12)x25]:125+128+11}:36
a={[8x25+17x25]:125+139}:36
a={(625):125+139}:36
a=144:36
a=4
Pentru simplificarea calcului:
25=5^2
25^50:5^99 = ((5^2)^50:5^99) = 5^100:5^99 = 5^(100-99) = 5^1 = 5
11^1991:(11^2)^995 = 11^1991:11^(2x995) = 11^1991-1990 = 11^1 = 11
Iar apoi se efectueaza operatiile din paranteze: ridicarea la putere prima data, apoi inmultire si impartire, iar mai apoi adunarea si scaderea -> !!! ordinea operatiilor. Parantezele se efectueaza de la interior spre exterior (prima data parantezele rotunde, apoi cele patrate, iar la final acoladele.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!