Răspuns :
METODA 1
∠A+∠B+∠C+∠D=360°
∠B+∠B+120°+120° =360°
2∠B=120° ⇒ ∠B=60°
Ducem perpendiculara din C pe AB, notată cu CE, deci în triunghiul BEC avem ∠BCE= 30°.
Cu teorema unghiului de 30°, avem;
[tex] BE=\dfrac{BC}{2}=\dfrac{6}{2}=3 \ \ cm [/tex]
Acum teorema lui pitagora în tr CEB:
[tex] CE ^2 =BC^2-BE^2 \\ CE^2=36-9=27 \implies CE=3\sqrt{3} \ cm [/tex]
Calculam AB=2BE+CD=6+6=12 cm
În triunghiul ABC, avem relația:
[tex] d(A,BC)=\dfrac{CE \cdot AB}{BC}=\dfrac{3\sqrt{3} \cdot 12}{6} \\ \tt d(A,BC)=6\sqrt{3} \ cm [/tex]
METODA 2
Triunghiul ADC isoscel și ∠ADC=120 deci ∠ACD=30
Dar ∠BAC= ∠ACD (alterne interne)=30
Cum ∠BAC=30 și ∠ABC=60 atunci ∠ACB=90 ⇒ triunghiul ABC dreptunghic
AB=2BE+CD=6+6=12
Teorema lui pitagora în tr ABC
[tex] AC^2=AB^2-BC^2 \\ AC^2=12^2-6^2 \\ AC^2=144-36 =108 \\ \implies \tt AC=6\sqrt{3} \ cm [/tex]
∠A+∠B+∠C+∠D=360°
∠B+∠B+120°+120° =360°
2∠B=120° ⇒ ∠B=60°
Ducem perpendiculara din C pe AB, notată cu CE, deci în triunghiul BEC avem ∠BCE= 30°.
Cu teorema unghiului de 30°, avem;
[tex] BE=\dfrac{BC}{2}=\dfrac{6}{2}=3 \ \ cm [/tex]
Acum teorema lui pitagora în tr CEB:
[tex] CE ^2 =BC^2-BE^2 \\ CE^2=36-9=27 \implies CE=3\sqrt{3} \ cm [/tex]
Calculam AB=2BE+CD=6+6=12 cm
În triunghiul ABC, avem relația:
[tex] d(A,BC)=\dfrac{CE \cdot AB}{BC}=\dfrac{3\sqrt{3} \cdot 12}{6} \\ \tt d(A,BC)=6\sqrt{3} \ cm [/tex]
METODA 2
Triunghiul ADC isoscel și ∠ADC=120 deci ∠ACD=30
Dar ∠BAC= ∠ACD (alterne interne)=30
Cum ∠BAC=30 și ∠ABC=60 atunci ∠ACB=90 ⇒ triunghiul ABC dreptunghic
AB=2BE+CD=6+6=12
Teorema lui pitagora în tr ABC
[tex] AC^2=AB^2-BC^2 \\ AC^2=12^2-6^2 \\ AC^2=144-36 =108 \\ \implies \tt AC=6\sqrt{3} \ cm [/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!