Răspuns :
Demonstrație prin inducție matematică
Notăm:
[tex]P(n): \ \dfrac{1}{1} - \dfrac{1}{2} + \dfrac{1}{3} - \dfrac{1}{4} + ... + \dfrac{1}{2n-1} - \dfrac{1}{2n} = \dfrac{1}{n+1} + \dfrac{1}{n+2} + ... +\dfrac{1}{2n} \\[/tex]
Etapa de verificare: verificăm dacă propoziția P(1) este adevărată:
[tex]P(n): \ \dfrac{1}{1} - \dfrac{1}{2} = \dfrac{1}{1+1} \iff \dfrac{1}{2} = \dfrac{1}{2} \to (A)\\[/tex]
Etapa de demonstrație: presupunem că propoziția P(k) este adevărată:
[tex]P(k): \ \dfrac{1}{1} - \dfrac{1}{2} + \dfrac{1}{3} - \dfrac{1}{4} + ... + \dfrac{1}{2k-1} - \dfrac{1}{2k} = \dfrac{1}{k+1} + \dfrac{1}{k+2} + ... +\dfrac{1}{2k} \\ \to (A) \\[/tex]
și vom demonstra că P(k+1) este adevărată, unde k ≥ 1
[tex]P(k + 1): \ \dfrac{1}{1} - \dfrac{1}{2} + \dfrac{1}{3} - \dfrac{1}{4} + ... + \dfrac{1}{2k-1} - \dfrac{1}{2k} + \dfrac{1}{2k+1} - \dfrac{1}{2k+2} = \\[/tex]
[tex]= \underbrace{ \dfrac{1}{1} - \dfrac{1}{2} + \dfrac{1}{3} - \dfrac{1}{4} + ... + \dfrac{1}{2k-1} - \dfrac{1}{2k}}_{P(k)} + \dfrac{1}{2k+1} - \dfrac{1}{2k+2} \\[/tex]
[tex]= \dfrac{1}{k+1} + \dfrac{1}{k+2} + ... +\dfrac{1}{2k} + \dfrac{1}{2k+1} - \dfrac{1}{2k+2}\\[/tex]
[tex]= \dfrac{1}{k+2} + ... +\dfrac{1}{2k} + \dfrac{1}{2k+1} + \bigg(\dfrac{1}{k+1} - \dfrac{1}{2k+2}\bigg)[/tex]
[tex]= \dfrac{1}{k+2} + ... +\dfrac{1}{2k} + \dfrac{1}{2k+1} + \bigg(\dfrac{2}{2(k+1)} - \dfrac{1}{2(k+1)}\bigg)[/tex]
[tex]= \dfrac{1}{k+2} + ... +\dfrac{1}{2k} + \dfrac{1}{2k+1} + \dfrac{1}{2(k+1)} \\[/tex]
[tex]\implies P(k + 1) \to adev\breve{a}rat\breve{a} \implies \boldsymbol{P(n) \ este \ adev\breve{a}rat\breve{a} \ \forall n \in \Bbb{N^{\ast}}}\\[/tex]
q.e.d.
______
brainly.ro/tema/10242713
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!