Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Demonstram ca intr-un triunghi oarecare centrul de greutate imparte triunghiul in trei triunghiuri echivalente.
Fie ABC triunghiul oarecare cu punctul G centrul de greutate. Construim medianele AM, BN si CP. Acestea intersecteaza laturile opuse in punctele D, E si F, respectiv.
Conform teoremei medianelor, avem:
BD = 2/3 * AM CE = 2/3 * BN AF = 2/3 * CP
In plus, avem:
AG = 1/3 * AM + 1/3 * BN + 1/3 * CP
Inlocuind AM, BN si CP cu BD, CE si AF, obtinem:
AG = 2/3 * BD + 2/3 * CE + 2/3 * AF
AG = 2/3 * (BD + CE + AF)
AG = 2/3 * AB
Analog, putem demonstra ca BG = 2/3 * BC si CG = 2/3 * CA.
Rezulta ca triunghiurile ABG, BCG si CAG au aceeasi arie, deci triunghiul ABC este impartit in trei triunghiuri echivalente de catre centrul de greutate G.