👤

Printr-un rezistor cu rezistența R=20 ohm alimentat la o sursă de tensiune alternativă circulă un curent electric alternativ descris de legea ir = 100sqrt(2) * sin(100 pi t + pi / 4) (mA). In paralel cu rezistorul este legat un condensator care defazenzá tensiunea instantanee la bornele grupării cu fi = pi / 3 faţă de intensitatea instantanee a curentului. Să se afle:
a. reactanţa capacitivă şi capacitatea condensatorului
b. expresia tensiunii instantanee care se aplică la bornele grupării
c. expresia intensității instantanee prin circuitul principal
d. puterile activă, reactivă şi aparentă

Cred ca trebuie sa fac diagrama fazoriala.


Printrun Rezistor Cu Rezistența R20 Ohm Alimentat La O Sursă De Tensiune Alternativă Circulă Un Curent Electric Alternativ Descris De Legea Ir 100sqrt2 Sin100 P class=

Răspuns :

Răspuns:

Da, pentru a rezolva această problemă, este util să facem o diagramă fazorială. Vom începe prin a găsi reactanța capacitivă și capacitatea condensatorului.

a. Reactanța capacitivă (Xc) este dată de formula Xc = 1 / (2πfC), unde f este frecvența curentului alternativ și C este capacitatea condensatorului. Din legea dată, putem observa că frecvența este de 100π rad/s. Prin urmare, Xc = 1 / (2π * 100π * C).

Pentru a găsi capacitatea condensatorului, trebuie să avem o valoare pentru reactanța capacitivă. Din păcate, nu avem suficiente informații pentru a calcula capacitatea.

b. Pentru a găsi expresia tensiunii instantanee la bornele grupării, putem folosi relația Uc = Xc * Ir, unde Uc este tensiunea la bornele condensatorului și Ir este intensitatea curentului. În cazul nostru, Uc = Xc * 100sqrt(2) * sin(100πt + π/4).

c. Pentru a găsi expresia intensității instantanee prin circuitul principal, putem folosi relația I = Ir, deoarece rezistorul și condensatorul sunt în paralel. Deci, I = 100sqrt(2) * sin(100πt + π/4).

d. Pentru a găsi puterile activă, reactivă și aparentă, avem nevoie de valorile rezistenței (R) și reactanței capacitivă (Xc). Din păcate, nu avem suficiente informații pentru a calcula aceste puteri.

Sper că aceste explicații te ajută să înțelegi problema mai bine!