👤

Alcătuiește o compunere de cel puțin 120 de cuvinte în care să descrii un peisaj de iarnă din orașul în care locuiești să ai în componență două personificări și o comparație pe care le vei sublinia. (orașul meu este Cluj-Napoca).


Răspuns :

În diminețile de iarnă, când zorii se răsfrâng timid printre clădirile vechi și piețele înghețate, orașul meu, Cluj-Napoca, se transformă într-o lume de poveste. Străzile pustii sunt presărate cu fulgi de zăpadă, iar casele își schimbă hainele obișnuite cu mantouri albe strălucitoare. Pe trotuare, copacii goi se înclină blând sub povara zăpezii, iar râul Someș, îmbrăcat în straturi subțiri de gheață, pare că își ține răsuflarea în așteptarea primăverii.

În acest peisaj de iarnă, clădirile vechi și casele din centrul orașului își împrumută poveștile seculare și devin martorii tăcuți ai trecerii timpului. Străzile înguste sunt ca niște cărți deschise, iar luminile blânde de la felinarele de pe margine par să povestească întâmplări din trecutul îndepărtat al orașului.

În mijlocul acestui tablou de iarnă, natura își face simțită prezența, personificându-se în vântul care își șoptește tainele printre ramurile goale ale copacilor și în zăpada care dansează ușor pe trotuare. Păsările, înfrigurate de frig, își caută adăpost sub acoperișurile caselor, iar soarele, timid în această perioadă a anului, își aruncă razele palide peste clădirile acoperite de zăpadă.

Comparând această imagine cu o scenă din basmele copilăriei, peisajul de iarnă din Cluj-Napoca devine un loc magic, unde timpul pare să se oprească și să își lase amprenta asupra fiecărui colț de stradă. Este un oraș în care istoria și natura se întâlnesc într-o simfonie de frumusețe și liniște, creând un peisaj de iarnă demn de admirație.