👤



Intr-o seară din luna trecută eram adunați mai mulți prieteni, toți lungiți pe divanuri, după obiceiul oriental si Inarmați de ciubuce mari, care produceau o atmosferă de fum vrednică de sala selamlacului a unui paşă. Afară Cerul era învelit de nori vineţi, care se spărgeau deasupra lașului, cu gând de a-l spăla de glod şi de păcate; dar In zadar ei îşi vărsau sudorile!... Eforia nu încuviinţase proiectul lor!

Printre noi se găsea un tânăr zugrav francez, care pentru întâia dată ieșise din ţara lui spre a face un voiaj in Orient. [...]

Intru in Valahia ca într-o țară pustie, şi deodată aud vorbind de o societate de zece mii de suflete adunate la nişte băi, aproape de Brăila. Această aflare mă sileşte să-mi schimb ideea și să cred că Valahia ar putea fi o țară mai civilizată de vreme ce are băi care trag atâta lume la dânsele. Însă căruța poștei și întâmplările neplăcute ce întâmpin pe drum şi în satul de la Balta-Albă mă fac a mă întoarce iarăși la ideea mea cea dintâi și, în urmare, má culc cu încredinţarea că mă găsesc într-o ţară sălbatică. Închipuiți-vă dar ce revoluție s-a făcut în creierii mei când a doua zi dimineață am văzut o mulțime de calești europenești pline de figuri europeneşti şi de toalete europeneşti! Nu puteam crede că eram treaz şi mă socoteam a fi faţă la vreo fantasmagorie nepricepută; fantasmagorie cu atât mai curioasă că îmi înfățișa tot soiul de contraste, precum: baloane de Viena cu înhămături necunoscute pe la noi; pălării de Franța cu șlice orientale; fracuri cu anterie; toalete pariziene cu costume străine şi originale. Mai adăugați la aceste pocnetele și răcnetele postaşilor, mişcarea a treizeci de trăsuri ce se întreceau

pe câmp, mulțimea cailor înhămați la dânsele, clopoțeii ce sunau la gâtul lor şi, în sfârşit, efectul noutății acestor lucruri în ochii unui străin, ş-aşa vă veți putea lesne închipui expresia comică a figurii mele în faţa unui spectacol atât de neașteptat.[...]

Inspre seară ne duserăm călări iarăși pe malul bălții, cu gând de a face o primblare cu vaporul! înţelegeţi prea bine, domnilor, că ideea unui vapor pe Balta-Albă era în stare să-mi aducă o mirare nemărginită; dar când zării maşina ce purta un nume atât de falnic, începui a râde ca un nebun. Vaporul Bălții-Albe era o plută de grinzi, având un cort mare drept coperiş şi două roți mici de moară aninate pe laturile ei. Acele roți, care îi meritaseră numele de vapor, erau învârtite în apă de patru oameni şi, prin mişcarea lor, purta încet pluta pomenită pe fața bălţii. [...]

Acel bal, care era menit spre a mi rast persoane de masupra stari sălbatice a Valahlel, må aduse intro Amare neasteptatal Peste douaat prin toaletele lor placute, cat si prin ale lor manere cume de Cazino, alcatulau cantate cu totul europeneasca atat printre mie care eram incassurait de organie civilizate. Va las dar så gendi, socletitor, ce impresie imi făcu acea adunare,mie care eram încă asurzit de strigările furioase ale poștașului din Brăila , mie care eram încă stâlcit de patul casei străjerului ,mie,în sfârșit ,care asistasem la scenele din târgul așezat pe malul bălții! Dar ,mai cu seamă ,când făcui cunoștință cu câteva dame românce tinere și frumoase și când le auzii pe toate vorbind limba franceză întocmai ca niște pariziene,credeți-mă ca mă socotii în palatul încântat al unui vrăjitor.

Ochii damelor atât de fermecători, zâmbetele lor graţioase, glasurile lor dulci, taliile lor bine făcute şi care se mişcau repede in figurile contradansului sau trecutul valsului; acel amestec de flori, de toalete repmpe, de lumini și de muzică mă îmbătaseră atât de mult, incât uitasem de tot că mă aflam in fundul Europei, pe sourginea Orientului. Şi când se sfârşi balul și când ieşi din sală şi mă găsii iar într-un câmp pustiu, nu må putui opri de a zice cu cea mai adâncă încredinţare: „În adevăr, Valahia este o ţară plină de minuni! una din ţările care sunt descrise în Halima!"

Exerciții
1)Prezintă ipostaza în care se află cel care descrie ținutul Valahiei.
2)Precizează aspectele ce îl surprind pe francez.
3)Completează tabelul de mai jos cu informații selectate din textul dat.
-aspecte plăcute ale călătorului
-aspecte neplăcute ale călătorului
4)Identifică planurile narative și extrage ideile principale
5)Ilustrează ,cu exemple din textul dat ,în ce constă contrastul despre care vorbește călătorul francez.
6)Notează deosebirile și asemănările dintre descrierea străinului și realitatea actuală
7)Imaginează-ți ca ești reporter.Notează cinci întrebări pe care i le ai adresa călătorului francez.
8)Redactează un text în care să explici în ce măsură ideile transmise în fragment sunt valabile și în zilele noastre.
9)Exprimă -ți opinia,în 10-15 rânduri ,despre nevoia schimbărilor într-o societate care își dorește progresul.


Dau coroană!Va rog ajutați-mă!


Răspuns :

Răspuns:

Ex 1

Cel care descrie ținutul Valahiei se află într-o ipostază de străin care vizitează pentru prima dată această regiune, fiind surprins și uimit de contrastul dintre aspectele sălbatice și cele civilizate ale locului.

Ex 2

Francezul este surprins de contrastul dintre sălbăticia pe care o anticipa în Valahia și descoperirea unei societăți cu băi publice, calești europenești, și oameni îmbrăcați în mod european. De asemenea, este impresionat de faptul că întâlnește românce care vorbesc franceza ca niște pariziene.

Ex 3

Descoperirea unei societăți cu băi publice, întâlnirea cu oameni îmbrăcați în mod european, conversația cu româncele care vorbesc franceza.

- Aspecte neplăcute ale călătorului: Drumul dificil și întâmplările neplăcute întâlnite pe drum, precum și impresia inițială de sălbăticie a regiunii.

Ex4

- Descrierea inițială a atmosferei într-o seară cu prietenii și așteptările călătorului înainte de a ajunge în Valahia.

- Descoperirea surprinzătoare a civilizației și a aspectelor plăcute ale locului, cum ar fi băile publice și interacțiunea cu oamenii îmbrăcați în mod european.

- Contrastul dintre impresiile inițiale ale călătorului despre sălbăticia locului și realitatea pe care o descoperă în timpul călătoriei sale.

Ex 5

- Contrastul dintre atmosfera orientală cu ciubuce și fum dens și civilizația europeană cu calești și toalete elegante.

- Contrastul dintre impresiile inițiale ale călătorului despre sălbăticia regiunii și descoperirea unei societăți relativ civilizate, cu băi publice și oameni îmbrăcați în mod european.

Ex 6

Deosebirile dintre descrierea străinului și realitatea actuală pot include progresul societății românești în ceea ce privește infrastructura și modul de viață europeanizat. Asemănările pot include încă existența unor zone mai puțin dezvoltate și contrastul dintre rural și urban.

Ex 7

- Care aspect al Valahiei te-a surprins cel mai mult?

- Ce a fost mai plăcut și ce a fost mai neplăcut în călătoria ta?

- Cum ai descrie contrastul dintre așteptările tale inițiale și realitatea pe care ai descoperit-o în Valahia?

- Cum ai reacționat când ai întâlnit românce care vorbeau franceza ca niște pariziene?

- Ce crezi că ar putea schimba sau îmbunătăți în Valahia pentru a deveni și mai atractivă pentru vizitatori?

Ex 8

Ideile transmise în fragment sunt valabile și în zilele noastre în sensul că societățile sunt în continuă evoluție și pot surprinde și impresiona străinii cu aspectele lor contrastante și cu nivelul lor de civilizație. Totuși, este important să luăm în considerare că aceste impresii sunt subiective și pot varia în funcție de experiența și perspectiva fiecărui individ.

Ex 9

Progresul într-o societate este esențial pentru a răspunde nevoilor și aspirațiilor oamenilor. Schimbările pot fi necesare în diverse domenii precum educația, infrastructura, sănătatea și economia pentru a asigura o dezvoltare durabilă și echitabilă. Este important ca schimbările să fie realizate cu respect față de valorile și tradițiile culturale, dar și cu deschidere către inovație și adaptare la noile cerințe și provocări ale lumii contemporane

. Cel care descrie ținutul Valahiei se află în ipostaza unui străin care călătorește pentru prima dată în Orient, mai precis în Valahia. Este surprins și fascinat de contrastele culturale și sociale pe care le întâlnește acolo.
2. Aspectele care îl surprind pe francez includ sosirea într-o țară aparent sălbatică și neașteptata descoperire a unei societăți sofisticate și civilizate, cu baluri elegante și participanți în costume europene.

3.Tabelul:

• Descoperirea unei societăți | - Experiențele neplăcute cu căruța
sofisticate și civilizate poștei și întâmplările din satul
• Participarea la baluri elegante| Balta-Albă
și întâlnirea cu femei tinere | - Mirarea și amuzamentul față de
și frumoase vorbind franceza vaporul “Bălții-Albe”

4. Planurile narative:
• Experiențele călătorului în Valahia, de la sosirea într-o țară aparent sălbatică până la descoperirea unei societăți sofisticate.
• Participarea la un bal elegant și întâlnirea cu femei tinere și frumoase care vorbesc franceza.
5. Contrastul din text este evidențiat prin surpriza călătorului față de aparențele sălbatice ale Valahiei și descoperirea unei societăți sofisticate și civilizate.
6. Deosebirile dintre descrierea străinului și realitatea actuală pot include schimbări în infrastructură, tehnologie și cultură, în timp ce asemănările pot fi găsite în continuitatea unor tradiții și obiceiuri locale.
7. Întrebări pentru călătorul francez:
• Care a fost cea mai mare surpriză pe care ați avut-o în Valahia?
• Ce v-a impresionat cel mai mult din experiența dumneavoastră la balul de la Balta-Albă?
• Cum ați descrie contrastul dintre așteptările dumneavoastră și realitatea pe care ați întâlnit-o în Valahia?
• Cum ați caracteriza relațiile interculturale și interpersonale pe care le-ați observat în timpul călătoriei dumneavoastră?
• Ce lecții sau învățăminte ați tras din experiența dumneavoastră în Valahia?
8. Textul prezintă perspective și experiențe personale ale călătorului francez într-o anumită perioadă și context cultural. În zilele noastre, Valahia și alte regiuni pot fi diferite din punct de vedere cultural și social, iar percepțiile și experiențele străinilor pot varia în funcție de aceste aspecte.
9. Nevoia schimbărilor într-o societate care își dorește progresul este evidentă în texte ca acesta, care surprind contrastul dintre aparențele exterioare și realitatea socială și culturală. Schimbările pot viza modernizarea infrastructurii, promovarea diversității și incluziunii sociale, și îmbunătățirea relațiilor interculturale pentru o societate mai deschisă și mai echitabilă.