Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Fie x primul număr.
Al doilea număr este jumătate din primul număr, deci este x/2.
Al treilea număr este o treime din primul număr, deci este x/3.
Suma celor trei numere este 77, deci avem ecuația:
x + x/2 + x/3 = 77
Pentru a rezolva această ecuație, putem face adunarea fracțiilor cu numitori diferiți prin găsirea celei mai mici valori comune (cmmdc) a numitorilor, care este 6 în acest caz.
Așadar, ecuația devine:
6x/6 + 3x/6 + 2x/6 = 77
(6x + 3x + 2x)/6 = 77
11x/6 = 77
Aplicând regula produsului înmulțim ambele părți ale ecuației cu 6 pentru a elimina fracțiile:
11x = 77 * 6
11x = 462
Împărțind ambele părți la 11:
x = 42
Deci primul număr este 42.
Al doilea număr este x/2 = 42/2 = 21.
Al treilea număr este x/3 = 42/3 = 14.
Astfel, cele trei numere sunt 42, 21 și 14.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!