👤

IV. 1. Ştiind că viteza de circulaţie a sevei brute prin vasele lemnoase la un cires este de 4 m/oră, iar acestea au o înălţime de aproximativ 4,8 m, rezolvă cerinţele: a. în cât timp ajunge apa de la rădăcină la frunzele cireşului? b. Ce caracteristică au vasele lemnoase? c. Ce diferenţă este între circulaţia sevei brute şi a sevei elaborate? b au pereţii despărţitori ciuruiţi a 1,2 h A 1 oră 20 min. au celule alungite, B puse cap la cap .72 min. C au pereţii laterali îngroşaţi 4 320 s D conţin citoplasmǎ C Seva brută - circulă lent - Seva brută circulă ascendent Seva elaborată - circulă lent Seva elaborată - circulă în ambele sensuri​

Răspuns :

Răspuns:

jhddjdjdjdd

Explicație:

ABC h e ws la patrat cu broasca

Răspuns:

a. Pentru a calcula timpul necesar pentru ca apa să ajungă de la rădăcină la frunzele cireșului, putem folosi formula:

Timp = Distanță / Viteză

Unde:

- Distanța este înălțimea arborelui (4,8 m)

- Viteza este viteza de circulație a sevei brute (4 m/oră)

Timp = 4,8 m / 4 m/oră = 1,2 ore

Deci, apa ajunge de la rădăcină la frunzele cireșului în aproximativ 1 oră și 12 minute.

b. Caracteristica vaselor lemnoase este că au pereții despărțitori ciuruiți, formând o structură tubulară care permite circulația fluidelor în interiorul plantei.

c. Diferența între circulația sevei brute și a sevei elaborate constă în direcția și viteza de circulație, precum și în compoziția lor. Seva brută circulă lent și ascendent, fiind compusă în principal din apă și substanțe nutritive din sol. În schimb, seva elaborată circulă mai rapid și poate circula în ambele sensuri, fiind compusă din substanțe organice produse în frunze prin fotosinteză și distribuite în toată planta pentru a fi utilizate sau stocate.