Răspuns :
Pentru a rezolva această expresie matematică, urmează acești pași:
1. Începe cu operațiile din paranteze.
2. Apoi rezolvă împărțirile și înmulțirile din expresie.
3. La final, efectuează scăderile și adunările.
Deci, rezolvarea expresiei este:
1 întreg 4/5:(3/4x8/2+1)-4/9 = 1 întreg 4/5:(3/4*8/2+1)-4/9
= 1 întreg 4/5:(6+1)-4/9
= 1 întreg 4/5:7-4/9
= 1 întreg 4/5:7-4/9
= 9/5:7-4/9
= 9/5:7 - 4/9
= 9/5 * 9/7 - 4/9
= 81/35 - 4/9
= (81*9 - 4*35) / (35*9)
= (729 - 140) / 315
= 589 / 315
Deci, rezultatul expresiei este 589/315.
1. Începe cu operațiile din paranteze.
2. Apoi rezolvă împărțirile și înmulțirile din expresie.
3. La final, efectuează scăderile și adunările.
Deci, rezolvarea expresiei este:
1 întreg 4/5:(3/4x8/2+1)-4/9 = 1 întreg 4/5:(3/4*8/2+1)-4/9
= 1 întreg 4/5:(6+1)-4/9
= 1 întreg 4/5:7-4/9
= 1 întreg 4/5:7-4/9
= 9/5:7-4/9
= 9/5:7 - 4/9
= 9/5 * 9/7 - 4/9
= 81/35 - 4/9
= (81*9 - 4*35) / (35*9)
= (729 - 140) / 315
= 589 / 315
Deci, rezultatul expresiei este 589/315.
[tex]1\dfrac{4}{5}: \left(\dfrac{3}{4}\cdot \dfrac{8}{2}+1\right)-\dfrac{4}{9}\\ =\dfrac{5+4}{5}: \left(\dfrac{3}{4}\cdot 4+1 \right)-\dfrac{4}{9}\\ =\dfrac{9}{5}: \left( 3+1 \right)-\dfrac{4}{9}\\ =\dfrac{9}{5}: 4-\dfrac{4}{9}\\ =\dfrac{9}{5}\cdot \dfrac{1}{4}-\dfrac{4}{9}\\=\dfrac{9}{20}-\dfrac{4}{9}\\=\dfrac{81-80}{180}\\= \tt \dfrac{1}{180}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!