👤

ea Sa, Preafericirea Sa, Sanctitatea Sa, Înaltpreasfinția Sa. * Cheste, în traduceri diferite, un fragment din Lupul şi mielul de Jean de La Fontaine şi răspunde apoi cerinţelor. *-Cutezi să-mi tulburi apa tocmai mie? Obraznicule, stai că-ţi dau eu ţie!.... - *Cumplit mă dor dojenile Măriei Tale, Dar n-au deloc temei precum ai spus. Când eu m-adap cu zece stânjeni mai la vale Cum as putea să-ţi tulbur apa mai în sus?..." Traducere de Aurel Tita Ori de ce mă înfruntezi Şi să turburi cum cutezi Limpedea mea băutură?>> 1-au zis mielul:- «Doamne, iartă, La mânie nu te-ntartá¹; Mai ales dacă ai vra Să-nţelegi Măria Ta C-apa din sus cură-n vale La şerbul Măriei Tale; Jean-Baptiste Oudry, ilustrație pentru Lupul şi mielul de Jean de La Fontaine Şi s-o turbur eu nu pot Cu piciorul, nici cu bot!»" Traducere de Gheorghe Asachi atentarts-nu te intarita, nu te aprinde. perb (sm)-(aici) rob, slugs. * Selectează formulele reverenţioase şi indică în ce caz sunt. > Extrage, din textul B, două pronume personale la persoana I, aflate în cazuri diferite. Indică pronumele personale în cazul dativ care, în textul A, apar însoţite de forme neaccentuate (clitice). Precizează cazul şi forma pronumelui personal din versul „Cumplit mă dor dojenile Măriei Tale". personale şi pronumele personale de politeţe din textul de mai jos.​

Răspuns :

  • Formulele reverențioase sunt: "Sa", "Preafericirea Sa", "Sanctitatea Sa", "Înaltpreasfinția Sa". Acestea sunt în cazul dativ, fiind formele de politețe folosite pentru a se adresa cu respect și onoare unor persoane importante sau autorități.
  • În textul B, două pronume personale la persoana I, aflate în cazuri diferite, sunt:
  • - "mă" - cazul acuzativ („Cumplit mă dor dojenile Măriei Tale”)
  • - "mie" - cazul dativ („Cutezi să-mi tulburi apa tocmai mie?”)
  • Pronumele personale în cazul dativ care, în textul A, apar însoțite de forme neaccentuate (clitice), sunt:
  • - „mielul” („întartá”)
  • - „te” („întartá”)
  • În versul „Cumplit mă dor dojenile Măriei Tale”, pronumele personal „mă” este în cazul acuzativ.

Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


ID Learners: Alte intrebari