Răspuns :
obisnuite intr-o constitutie democratica: libertatea persoanei, libertatea intrunirilor si asocierilor, libertatea presei, inviolabilitatea domiciliului, inviolabilitatea proprietatii, dreptul de vot. Spre deosebire de constitutia democratica din 1923, cea din 1991 specifica si protectia din partea statului roman de care se bucura cetatenii romani aflati in strainatate, cetatenii straini si apatrizi (cei care nu au niciun fel de cetatenie) pe teritoriul Romaniei, respectarea tuturor tratatelor privind drepturile omului, semnate de Romania. Constitutia din 1991 prevede si dreptul la viata, interzicerea torturii, a muncii fortate si a pedepsei cu moartea, protectia persoanelor cu handicap, protectia familiei, a copiilor si a tinerilor.
Pentru a garanta apararea drepturilor cetatenesti, este infiintata institutia Avocatul Poporului, la care poate sa faca apel orice cetatean care se considera nedreptatit.
Consecintele adoptarii constitutiei din 1991
Prin constitutia din 1991, Romania redevine stat democratic si stat de drept (adica un stat ale carui legi se bazeaza pe respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, un stat in care functionarea institutiilor se face pe baza legilor, justitia este independenta, iar cetatenii sunt protejati de excesul de autoritate al institutiilor). Trecerea de la statul autoritar comunist la statul de drept a intampinat anumite dificultati. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 a fost o recunoastere la nivel european a faptului ca in tara noastra statul de drept functioneaza.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!