👤

Un ochi normal are distanța focală f = 17 mm fără acomodare. Calculează distanțele focale pe care trebuie să le aibă ochiul pentru vederea clară a unor obiecte aflate la distanța de 1 m, respectiv 20 cm față de centrul optic al ochiului. Analizează rezultatele obținute și formulează o concluzie referitoare la modul de variație al distanței focale a ochiului, la apropierea unui obiect față de ochi.​

Răspuns :

Răspuns:

Pentru a calcula distanțele focale pe care trebuie să le aibă ochiul pentru vederea clară a unor obiecte la diferite distanțe, putem folosi formula 1/f = 1/d₀ + 1/di, unde f reprezintă distanța focală, d₀ este distanța obiectului față de centrul optic al ochiului și di este distanța imaginii formate pe retină.

Pentru obiectul aflat la distanța de 1 m față de centrul optic al ochiului, putem calcula distanța focală astfel:

1/f = 1/∞ + 1/1

1/f = 0 + 1

1/f = 1

f = 1 mm

Pentru obiectul aflat la distanța de 20 cm față de centrul optic al ochiului, putem calcula distanța focală astfel:

1/f = 1/∞ + 1/0.2

1/f = 0 + 5

1/f = 5

f = 1/5 mm = 0.2 mm

Concluzia este că distanța focală a ochiului variază invers proporțional cu distanța obiectului față de centrul optic al ochiului. Cu cât obiectul se apropie mai mult de ochi, cu atât distanța focală a ochiului devine mai mică. Aceasta ne permite să ne concentrăm și să vedem clar obiectele aflate la diferite distanțe.