Răspuns :
Răspuns:
Primul=90,08 lei
Al doilea=108,58 lei
Al treilea=104,83 lei
Explicație pas cu pas:
Primul elev a cheltuit cu 18,50 lei mai puțin decât al doilea, deci x=y−18,50x=y−18,50.
Al treilea elev a cheltuit cu 14,75 lei mai mult decât primul, deci z=x+14,75z=x+14,75.
Suma totală cheltuită de cei trei elevi este 303,50 lei, deci x+y+z=303,50x+y+z=303,50.
Putem înlocui x și z în ecuația a treia folosind ecuațiile 1 și 2. Astfel:
(y−18,50)+y+(y−18,50+14,75)=303,50
Simplificând această ecuație, obținem:
3y−22,25=303,50
Acum, putem rezolva pentru y:
3y=303,50+22,25
3y=325,75
y=325,753≈108,58
Acum că știm că al doilea elev a cheltuit aproximativ 108,58 lei, putem folosi această valoare pentru a găsi sumele cheltuite de ceilalți doi elevi.
Pentru primul elev:
x=108,58−18,50≈90,08
Pentru al treilea elev:
z=90,08+14,75≈104,83
Deci, primul elev a cheltuit aproximativ 90,08 lei, al doilea elev a cheltuit aproximativ 108,58 lei, iar al treilea elev a cheltuit aproximativ 104,83 lei.
Răspuns:
x = 99 , 92
x + 18 , 50 = 118 , 42
x - 14 , 75 = 85 , 17
Explicație pas cu pas:
x - al doilea elev
x + 18 , 50 - primul elev
x - 14 , 75 - al treilea elev
x + x + 18 , 50 + x - 14 , 75 = 303 , 50
3x + 3 , 75 = 303 , 50
3x = 303 , 50 - 3 , 75
3x = 299 , 75 ⇒ x = 299 , 75 : 3
x = ≈ 99 , 92 lei ;
x + 18 , 50 = 99 , 92 + 18 , 50 = 118 , 42 lei ;
x - 14 , 75 = 99 , 92 - 14 , 75 = 85 , 17 lei.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!