Răspuns :
Răspuns:
(x=14)
Explicație pas cu pas:
a) Pentru a rezolva ecuația \( (2x-1)-(x-\sqrt{3}+1)=(x-2) \), vom simplifica mai întâi partea stângă:
\( (2x-1)-(x-\sqrt{3}+1) = 2x - 1 - x + \sqrt{3} - 1 = x + \sqrt{3} - 2 \)
Acum putem egaliza cu partea dreaptă a ecuației și să rezolvăm pentru \( x \):
\( x + \sqrt{3} - 2 = x - 2 \)
Scăpăm de termenii identici \( x \) și \( -2 \):
\( \sqrt{3} = 0 \)
Ecuația nu are soluții reale, deoarece \(\sqrt{3} \) este un număr pozitiv.
b) Pentru a determina elementele mulțimii \( A = \{x \in \mathbb{Z} \mid \sqrt{17}-12-\sqrt{2}+\sqrt{2-\sqrt{2}+1} = 1 \} \), vom simplifica mai întâi expresia în paranteze:
\( \sqrt{17}-12-\sqrt{2}+\sqrt{2-\sqrt{2}+1} = \sqrt{17}-12-\sqrt{2}+\sqrt{2-\sqrt{2}+1} \)
\( = \sqrt{17}-12-\sqrt{2}+\sqrt{2-(\sqrt{2}-1)+1} = \sqrt{17}-12-\sqrt{2}+\sqrt{3} \)
Acum vom determina valorile lui \( x \) pentru care această expresie este egală cu 1:
\( \sqrt{17}-12-\sqrt{2}+\sqrt{3} = 1 \)
Adăugăm \( 12 \) la ambele părți:
\( \sqrt{17} - \sqrt{2} + \sqrt{3} = 13 \)
Deci, pentru \( x \) din mulțimea \( \mathbb{Z} \), expresia dată este egală cu 1 atunci când:
\( x - 1 = 13 \)
\( x = 14 \)
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!