Răspuns :
[tex]\it 3x^2-2x-1=0 \Rightarrow 3x^2-3x+x-1=0 \Rightarrow 3x(x-1)+(x-1)=0 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow (x-1)(3x+1)=0 \Rightarrow x_1=-\dfrac{1}{3};\ \ \ \ x_2=1.[/tex]
Oricare dintre cele două rădăcini poate fi o rădăcină comună celor două ecuații, adică poate verifica și cea de a doua ecuație.
[tex]\it Pentru\ x=1,\ a\ doua\ ecua\c{\it t}ie\ devine:\\ \\ 1+2a+1-3a=0 \Rightarrow a=2[/tex]
Analog, se procedează pentru cealaltă rădăcină și
se va obține o altă valoare pentru a .
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!