👤

Cum intelegeți proverbul: „Pe dinafară frumos, inăuntru gaunos"? Povestea crocodilului care plângea după Vladimir Colin Un crocodil şedea odată pe malul unei ape şi plângea. - De ce plângi, stimabile? îl întrebă o căprioară. - Cum să nu plâng? Am înghiţit un explorator, cu puşcă şi raniţă cu tot!... -Aha! Te zgârie puşca în gât? râse caprioara. - Nu pricepi nimic! Îmi pare rău! Era un om atât de îndrăzneţ, care cunoştea toate pădurile sălbatice... Cum am putut să-l înghit? Sunt un ticălos! Căprioara încercă să-l mângâie: - Dragul meu, sunt fericită că te aud vorbind aşa... Văd că-ţi pare rău, dar de azi înainte n-ai să mai înghiți exploratori, nu-i aşa? - Nu! strigă crocodilul. Mai de- grabă am să pase împreună cu tine iarbă, numai că nu ştiu care e mai dulce! - Te voi ajuta eu, îl linişti ea. Crocodilului li trecu un gând per- fid prin minte: - Uite, iarba asta de lângă mine e dulce sau nu? Vreau să pasc îndată... Caprioara se apropie să vadă iarba cu pricina. In clipa aceea crocodilul căscă gura şi o înghiţi. - Prostuto! mârâi el apoi. Carnea ta e mai dulce decât orice iarbă! Ha- ha, ce bine am mâncat azi! Un papagal care văzuse totul din vârful unui copac, strigă: - Să afle fiecare ce păţeşte cel care crede în lacrimile unui crocodil! De atunci, toată lumea a aflat cât de făţarnic este acest animal. 190 Ce observăm? ► Crocodilul este un personaj negativ, iar căprioara e un personaj pozitiv să înţelegem textul! Unde are loc întâmplarea? Care sunt personajele din poveste? Din ce cauză plângea crocodilul? Credeţi că avea motive să plângă? 5 Ce i-a spus el caprioarei despre explorator? De ce? Ce a făcut atunci caprioara naivä? Vocabular explorator care descoperi ale solulu ranità 8 perfid fals, preficut atamic Ce i s-a întâmplat ei? in ce a constat greseala caprioarei? Cine a fost martorul întâmplării şi cum a actionat el? Ce învăţătură se desprinde din acest text? să dezlegăm tainele textului! Citiți textul pe roluri. Recitiți enunțurile care arată: a) bunătatea căprioarei; b) răutatea crocodilului; c) cine spune la toată lumea ce fel de ființă este crocodilul Găsiţi în text sinonime pentru cuvintele rucsac, nu înţelegi, curajos, imediat, moment, nesincer, cândva. Continuaţi extragerea ideilor principale ale textului: a) Crocodilul plânge, înşelând-o pe caprioară. b) Caprioara credula vrea să-l ajute pe crocodil. c) .... d) ... a) Despărţiţi în silabe cuvintele: explorator, caprioară, împreună, lacrimi, îndrăzneţ, iarba. b) Alcătuiți propoziții cu ele. Precizaţi trăsăturile de caracter care se potrivesc celor două personaje a) caprioara: ▸ sinceră ▸ neatentă ▸ sensibilă ▸ credulă b) crocodilul: ▸ lacom ▸ mincinos ▸ viclean ▸ răutăcios ▸ blândă ▸ naivǎ > hotărât ▸ sincer Explicați: a) zicala „Urciorul nu merge de multe ori la apă: ori se sparge, ori crapǎ"; b) expresia Plânge cu lacrimi de crocodil". 191​

Răspuns :

Răspuns:

Proverbul "Pe dinafară frumos, înăuntru gaunos" se potrivește perfect situației din povestea crocodilului care plângea. Crocodilul părea să fie sincer și regreta că a înghițit un explorator, dar în realitate era lacom și înșelător, înghițind chiar și pe cei care îl ajutau.

În poveste, întâmplarea are loc pe malul unei ape, iar personajele sunt crocodilul, căprioara și un papagal.

Crocodilul plângea după ce a înghițit un explorator, simțind că a făcut ceva rău. Totuși, plânsul său era fals, pentru că de fapt era bucuros că a avut un prânz bun.

Căprioara încerca să-l consoleze pe crocodil și să-l facă să se simtă mai bine, dar a fost înșelată de aparențele sale sincere.

Martorul întâmplării a fost un papagal care a văzut totul din copac și a strigat adevărul despre crocodil, arătând cât de înșelător poate fi acesta.

Învățătura din text este că nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de aparențe și să fim atenți la adevărata natură a oamenilor sau a animalelor.

Sinonime pentru cuvintele cerute:

- Rucsac: raniță

- Nu înțelegi: nu pricepi

- Curajos: îndrăzneț

- Imediat: momentan

- Moment: clipă

- Nesincer: perfid

- Cândva: odinioară

Despărțirea în silabe și alcătuirea propozițiilor:

- Explorator: ex-plor-a-tor

Propoziție: Exploratorul cunoștea toate pădurile sălbatice.

- Caprioară: ca-pri-oa-ră

Propoziție: Caprioara a încercat să-l ajute pe crocodil.

- Împreună: îm-preu-nă

Propoziție: Voi pășuna împreună cu tine iarbă.

- Lacrimi: lacri-mi

Propoziție: Crocodilul a plâns cu lacrimi de crocodil.

- Îndrăzneț: îndrăz-neț

Propoziție: Exploratorul era un om atât de îndrăzneț.

Trăsăturile de caracter:

- Caprioara: sinceră, sensibilă, credulă, naivă

- Crocodilul: lacom, mincinos, viclean, răutăcios

Explicații:

- Zicala "Urciorul nu merge de multe ori la apă: ori se sparge, ori crapă" înseamnă că o acțiune riscantă sau repetată poate avea consecințe negative.

- Expresia "Plânge cu lacrimi de crocodil" se referă la un plâns fals, ipocrit, care nu exprimă sinceritate sau remușcări.