Răspuns :
Răspuns:
Să notăm suma inițială pe care a avut-o Adi ca \( x \) lei.
În prima zi, Adi a cheltuit \( \frac{1}{2}x \) lei.
În a doua zi, a cheltuit \( \frac{1}{3}x \) lei.
În a treia zi, a cheltuit \( \frac{2}{3} \times \frac{2}{3}x = \frac{4}{9}x \) lei.
Știm că a doua zi a cheltuit cu 3 lei mai mult decât în a treia zi, deci:
\[
\frac{1}{3}x = \frac{4}{9}x - 3
\]
Pentru a rezolva această ecuație, putem aduce ambii termeni la același numitor, astfel:
\[
\frac{3}{9}x = \frac{4}{9}x - 3
\]
\[
\frac{3}{9}x - \frac{4}{9}x = -3
\]
\[
-\frac{1}{9}x = -3
\]
\[
x = 9 \times 3 = 27
\]
Deci, Adi a avut inițial 27 de lei.
În prima zi a cheltuit \( \frac{1}{2} \times 27 = 13.5 \) lei.
În a doua zi a cheltuit \( \frac{1}{3} \times 27 = 9 \) lei.
În a treia zi a cheltuit \( \frac{4}{9} \times 27 = 12 \) lei.
Și, conform condiției, a doua zi a cheltuit cu 3 lei mai mult decât în a treia zi. Deci, a doua zi a cheltuit 9 + 3 = 12 lei.
Astfel, Adi a cheltuit în fiecare zi:
- Prima zi: 13.5 lei
- A doua zi: 12 lei
- A treia zi: 12 lei
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!