Răspuns :
8.
a)-12
b)9
c)-3
d)-8
e)4
f)-6
g)0
h)1
i)0
j)2
k)14
l)-1
m)12
n)-14
o)-11
p)13
r)-7
q)57
s)-18
t)-10
12.
a)2-8=(-6) (primele două și ultimele două)
-12+6=(-6) (primul cu al treilea și al doilea cu ultimul)
De aici, aceeași regulă :
b)-1-8=(-9)
5-14=(-9)
c)-1+4=3
-3+6=3
d)28-28=0
7-7=0
e)-27+22=(-5)
-1-4=(-5)
f)-1-3=(-4)
-1-3=(-4)
g)7-14=(-7)
-13+6=(-7)
h)-1-2=(-3)
3-6=(-3)
a)-12
b)9
c)-3
d)-8
e)4
f)-6
g)0
h)1
i)0
j)2
k)14
l)-1
m)12
n)-14
o)-11
p)13
r)-7
q)57
s)-18
t)-10
12.
a)2-8=(-6) (primele două și ultimele două)
-12+6=(-6) (primul cu al treilea și al doilea cu ultimul)
De aici, aceeași regulă :
b)-1-8=(-9)
5-14=(-9)
c)-1+4=3
-3+6=3
d)28-28=0
7-7=0
e)-27+22=(-5)
-1-4=(-5)
f)-1-3=(-4)
-1-3=(-4)
g)7-14=(-7)
-13+6=(-7)
h)-1-2=(-3)
3-6=(-3)
Răspuns
Explicație pas cu pas:
8)
a) - 3 + ( - 9 ) = - 3 - 9 = -12
b) - 3 + 12 = 9
c) + 6 - 9 = - 3
d) 7 - 15 = - 8
e) 12 - 8 = 4
f) 0 - 6 = - 6
g) 8 + ( - 8 ) = 8 - 8 = 0
h) 15 + ( - 14 ) = 15 - 14 = 1
i) - 3 + 3 = 0
j) - 21 + 23 = 2
k) - 3 + 17 = 14
l ) - 9 + 8 = - 1
m) 11 + 1 = 12
n) + 10 - 24 = - 14
o) - 30 + 19 = - 11
p) - 13 + 26 = 13
r) 6 - 13 = - 7
q) 4 + 53 = 57
s) - 32 + 14 = - 18
t) 20 - 30 = - 10
____________________________
12 ).
a) ( - 3 ) + ( + 5 ) + ( - 9 ) + ( + 1 ) =
= - 3 + 5 - 9 + 1 = 2 - 8 = - 6 → primul mod
= ( - 3 - 9 ) + ( 5 + 1 ) = - 12 + 6 = - 6 → al doilea mod
_________________________________________
b) = 3 - 4 + 2 - 10 = - 1 - 8 = - 9 → primul mod
= ( 3 + 2 ) + ( - 4 - 10 ) = 5 - 14 = - 9 → al doilea mod
________________________________________
c)
= + 5 - 6 - 8 + 12 = - 1 + 4 = 3 → primul mod
= ( 5 + 12 ) + ( - 6 - 8 ) = 17 - 14 = 3 → al doilea mod
_____________________________________
d)
= 19 + 9 - 12 - 16 = 28 - 28 = 0 → primul mod
= ( 19 + 9 ) + ( 12 - 16 ) = 28 - 28 = 0
= ( 19 - 16 ) + ( 9 - 12 ) = 3 - 3 = 0 → al doilea mod
________________________________
e)
= - 13 - 14 + 12 + 10 = - 27 + 22 = - 5 → primul mod
= ( - 13 + 12 ) + ( - 14 + 10 ) = - 1 + ( - 3 ) = - 1 - 3 = - 4 → al doilea mod
__________________________________________________
f)
= - 2 + 1 + 1 - 4 = - 1 - 3 = - 4 → primul mod
= ( - 2 + 2 ) - 4 = 0 - 4 = - 4 → al doilea mod
_______________________________
g)
= 3 + 4 - 16 + 2 = 7 - 14 = - 7 → primul mod
= ( 3 + 4 + 2 ) - 16 = 9 - 16 = - 7 → al doilea mod
_____________________________________
h)
= - 4 + 3 + 7 - 9 = - 1 - 2 = - 3 → primul mod
= ( 3 + 7 ) + ( - 4 - 9 ) = 10 - 13 = - 3 → al doilea mod
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!