Răspuns :
Salut,
[tex]\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{x^{2010}-x}{x^{2009}(x-1)}=\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{x^{2010}-x}{x^{2010}-x^{2009}}=\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{x^{2010}\left(1-\dfrac{x}{x^{2010}}\right)}{x^{2010}\left(1-\dfrac{x^{2009}}{x^{2010}}\right)}=\\\\=\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{1-\dfrac{x}{x^{2009}\cdot x}}{1-\dfrac{x^{2009}}{x^{2009}\cdot x}}=\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{1-\dfrac{1}{x^{2009}}}{1-\dfrac{1}x}=\dfrac{1-0}{1-0}=\dfrac{1}{1}=1.[/tex]
Ai înțeles ?
Green eyes.
Suntem in cazul de nedeterminare oo-oo.
Am inmultit x^2009 cu paranteza, dupa care am dat factor fortat x^2010 (se da factor fortat ce apare la cea mai mare putere, alte ori baza). Fractiile merg la 0, iar x^2010 cu x^2010 se simplifica, si ramane 1/1 = 1.
Daca stii teoria, acea in care daca gradul numaratorului este = cu gradul numitorul se impart coefiecientii care apar.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!