Răspuns :
Genul dramatic cuprinde operele literare organizate in acte si scene scrise sub forma de dialog sau monolog dramatic sau destinate reprezentarii in fata publicului in care personaeje evolueaza intr-un cadru sustinut de decor si lumini, iar interventia dramaturgului se realizeaza prin didascalii.
Fragmentul din "[TITLUL]", semnat de [AUTORUL], prezinta particularitatile acestui gen, atat la nivel de forma, cat si la nivel de continut.
Substanta tematica a textului face trimitere la [TEMA TEXTULUI].
Elementele constitutive definitorii ale fragmentului sunt discursul dramatic, paratextul (indicatiile scenice sau didascaliile) si metatextul (regia, decorul, scenografia si costumele). Din punct de vedere structural, textul este alcatuit din acte si scene, fragmentul fiind selectat din actul [NUMARUL ACTULUI], scena [NUMARUL SCENEI]. Actul este o subdiviziune a textului, fiind alcatuit din mai multe scene sau tablouri derulate intr-un decor neschimbat. Scena este o subdiviziune a actului, delimitat de intrarea sau iesirea din scena a unui personaj.
In primul rand, dialogul este principalul mod de expunere care consta in schimbul de replici de marime variabila. In fata fiecarei replici sunt indicate numele proprii ale personajelor care se succed urmate de doua puncte "[O REPLICA LA INTAMPLARE]". Dialogul este esential in conturarea personajelor, stabilirea relatiilor dintre ele, evolutia actiunii si conturarea mesajului. Succesiunea de replici contureaza un univers existential si niste intamplari care pun in prim plan [PERSONAJELE DIN OPERA DRAMATICA].
Dramaturgul isi exprima indirect ideile prin intermediul personajelor participante la actiune. (Aici dai rezumatul fragmentului).
In al doilea rand, se remarca prezenta indicatiilor scenice, singurele precizari ale dramaturgului asezate intre paranteze rotunde. Didascaliile se refera la emotiile personajelor [AICI DAI SENTIMENTELE, de exemplu: "(trist)", "(entuziasmat)" etc.], fiind totodata mijloace indirecte de caracterizare doar cand textul este citit. Indicatiile regizorale orienteaza jocul actorilor prin indici comportamentali [de exemplu: "(Sade)", "(Se uita la el de parca ar fi facut ceva") etc.], gestuali [de exemplu: "(Il impinge)", "(Il saruta)" etc.] si ai mimicii [de exemplu: "(facand cu ochiul)", "(zambind)" etc.]. Didascaliile sunt oferite de catre dramaturg regizorului, pentru a-l ajuta sa puna in scena piesa, actorilor pentru ca rolul sa fie interpretat mai bine si cititorilor pentru ca textul sa fie inteles mai concret.
Prin urmare, fragmentul incadreaza opera "[TITLUL]", semnata de [AUTORUL], la genul dramatic deoarece contine elementele specifice artei teatrale.
Acesta e modelul de la meditatie, e cel mai potrivit pentru examen.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!