👤

Cineva ma poate ajuta Trebuie sa mentionez niste batalaii din Secolele XV*o BATALIE DE LA BAIA(1467) sau BATALIA DE LA RAZBOIENI (1476),DIN SECOLUL XIV* TRATATUL CU POLONIA,semnat de M. cel Batran(1390) sau un TRATAT DE LA OVERCHELAUTI(1459) SI UNUL DIN SECOLELE XVI-XVII* cum arfii ADERAREA TARII ROMANESTI LA LIGA SFANTA si TRATATUL DE LA TARGOVISTE 1598....trebuie din fie care in parte sa explic sau sa zic ce sa intamplat..Va rogg careva sa.ma ajute

Răspuns :

Răspuns:

Bătălii din secolul XV:Batalia de la Vaslui 1475

Batalia de la Baia 1467

Batalia de la Baia 1467 :S-a purtat între Moldova condusă de Stefan cel Mare si Regatul Ungariei condus de Matia Corvinul , batalia a început în seara de 14 spre 15 decembrie 1467.

19 noiembrie 1467, armata ungară ajunge la Târgul Trotusului si dupa ce asediaza orașul armata Ungariei se deplasează către Bacau iar la 29 noiembrie Maria Corvinul ajunge la Roman , armata rămâne în această zonă pana in 7 decembrie .Stefan cel Mare si-a deplasat forțele înspre sud-vest de Suceava.Dupa Stefan cel Mare ataca Baia , batalia se termina cu victoria Moldovei.

Batalia de la Razboienii din anul 1476 s-a mai numit si batalia de la Valea Alba , si a avut loc între Stefan cel Mare si Mehmet al ii-lea .Mahomed Cuceritorul, dorind să rezolve într-o singură bătălie decisivă soarta campaniei, ordonă riposta împotriva moldovenilor. Cei 4.000 de călăreți moldoveni sunt atacați și aceștia se retrag către Valea Pârâului Alb, vale ce fusese întărită pe ambii versanți cu trunchiuri de copaci, căruțe și tunuri pentru a se asigura o mai bună protecție a celor care urmau să se apere aici. Călăreții moldoveni se retrag urmăriți de cetele de achingii din Rumelia și Anatolia, iar turcii sunt prinși în focul încrucișat al tunurilor moldovenești și al trupelor de arcași și arbaletieri moldoveni. Mai mult, la această ambuscadă se adaugă și atacul din flanc și din spate al celor 1.000 de călăreți lăsați de Ștefan în pâlcul de pădure. Această acțiune a dus la decimarea și dezorganizarea totală a cavaleriei ușoare turcești.

Pentru a reechilibra lupta, Mahomed a ordonat trupei de infanterie de elită de care dispunea (ienicerii) să atace pozițiile moldovene, dar aceștia, după aproape o oră petrecută sub tirul artileriei și arcașilor moldoveni, dau semne că se retrag. Atunci Mahomed a decis să se avânte personal în luptă alături de garda sa și de trupele de spahii (spahii erau nobilii turci, formând cavaleria de elită a Imperiului Otoman). Exemplul său a ridicat moralul ienicerilor și un al treilea val de atac s-a revărsat spre pozițiile moldovene. Apărarea moldoveană este străpunsă aproape de lăsarea serii. Ștefan a lăsat pe poziție un mic contingent din Oastea Mică ce avea rolul de a întârzia o eventuală angajare a cavaleriei turcești în urmărirea trupelor sale și la adăpostul întunericului se retrage.

Armata moldoveană a fost învinsă, dar pierderile au fost foarte mari de ambele părți. Dacă turcii au pierdut aproape 30.000 de oameni, Ștefan a pierdut 11 boieri din Sfatul țării, iar aproape 1.000 de oameni care au acoperit retragerea moldovenilor au fost făcuți prizonieri. Cronicarii vremii au menționat că tot câmpul de luptă a fost acoperit de oasele celor căzuți, ceea ce reprezintă probabil o sursă a toponimului Valea Alba.

Tratatul cu Polonia 1390 :S-a numit in mod oficial tratatul de Lublin si a avut loc între Mircea cel Bătrân și Vladislav al ii-lea Jagello.

Aderararea Romaniei la Liga Sfântă , Liga Sfântă a fost înființată în anul 1591 iar Mihai Viteazul adera in anul 1594 , scopul era sa apere lumea creștină și religia creștină.

Tratatul de la Targoviste:Tratatul a fost încheiat între Mihai Viteazul si Rudolf al i-ilea la Mănăstirea Dealul in anul

1598 .

Sper ca te-am ajutat cat de cat