Răspuns :
[tex]\it 7+4\sqrt3=4+3+4\sqrt3=2^2+4\sqrt3+(\sqrt3)^2=(2+\sqrt3)^2\\ \\ Analog, 7-4\sqrt3=(2-\sqrt3)^2\\ \\ Dar,\ \ 2-\sqrt3=\dfrac{1}{2+\sqrt3}[/tex]
Acum, ecuația devine:
[tex]\it(2+\sqrt3)^{2x} +\dfrac{1}{(2+\sqrt3)^{2x}} =4\\ \\ \\ Notez\ \ (2+\sqrt3)^{2x}=t,\ cu\ t>0,\ iar\ ecua\c{\it t}ia\ devine:\\ \\ t+\dfrac{1}{t}=4 \Rightarrow t^2-4t+1=0\Rightarrow t^2-4t+4-3=0\Rightarrow (t-2)^2-(\sqrt3)^2=0\Rightarrow\\ \\ \Rightarrow(t-2-\sqrt3)(t-2+\sqrt3)=0\Rightarrow t_1=2-\sqrt3,\ \ t_2=2+\sqrt3[/tex]
Revenim asupra notației:
[tex]\it I)\ \ t=2-\sqrt3=\dfrac{1}{2+\sqrt3}=(2+\sqrt3)^{-1} \Rightarrow(2+\sqrt3)^{2x}=(2+\sqrt3)^{-1}\Rightarrow\\ \\ \\ \Rightarrow2x=-1\Rightarrow x=-\dfrac{1}{2}\\ \\ \\ II)\ \ t=2+\sqrt3=(2+\sqrt3)^1 \Rightarrow (2+\sqrt3)^{2x}=(2+\sqrt3)^1\Rightarrow2x=1\Rightarrow\\ \\ \Rightarrow x=\dfrac{1}{2}[/tex]
Prin urmare, ecuația dată admite două soluții:
[tex]\it x_1=-\dfrac{1}{2},\ \ x_2=\dfrac{1}{2}[/tex]
Explicație pas cu pas:
///////////////////////////////////////////////////////////////////
Bafta!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!