Răspuns :
Atat legatura dubla cat si legatura tripla se oxideaza in cele doua conditii, blanda si energica (degradativa/distructiva)
acum, sa le vdem separat:
oxidare blanda = oxidarea sistemelor nesaturate cu sol. de KMnO4 neutra sau slab alcalina (bazica), reactivul Baeyer.
dubla legatura in acest mediu nu se rupe ci se desface, prin scindarea leg. pi si conservarea leg. sigma, cu formarea diolului vicinal corespunzator:
C=C + [O] + H2O --> HO-C-C-OH
tripla legatura in acest mediu nu se rupe ci se desface, prin scindarea leg. pi si conservarea leg. sigma, cu formarea de ceto-acid sau dicetona, functie de pozitia ei (in interiorul sau la marginea catenei)
R-C≡CH + [O] --> R-C-COOH
ll
O
sau
R-C≡C-R + [O] --> R-C-C-R
ll II
O O
oxidare energica = oxidarea sistemelor nesaturate cu sol. de KMnO4 sau K2Cr2O7 acida, in mediu de H2SO4.
dubla legatura in acest mediu se rupe , prin scindarea atat a leg. pi cat a si a leg. sigma, cu formarea de compusi corespunzatori, functie de pozitia ei (in interiorul sau la marginea catenei):
vezi cazurile de oxidare alchene
tripla legatura in acest mediu se rupe , prin scindarea atat a leg. pi cat a si a leg. sigma, cu formarea de acizi carboxilici corespunzatori, functie de pozitia ei (in interiorul sau la marginea catenei):
R-C≡CH + [O] --> R-COOH + CO2 + H2O
sau
R-C≡C-R + [O] --> R-COOH + HOOC-R
sper ca info sa iti fie pe inteles si de ajutor....!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!