Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
b)
32 (93 - 85) = 32*8 = 2^5 * 2^3 = 2^8 = (2^4)^2 patrat perfect
c)
2^83 - 2^82 = 2^82 (2 - 1) = 2^82 = (2^41)^2 patrat perfect
d)
5^21 - 5^20 - 5^18 = 5^18 (5^3 - 5^2 - 1) = 5^18 (125 - 25 - 1) = 99*5^18
11 * 99 * 5^18 = 11 * 11 * 9 * 5^18 = 11^2 * 3^2 *(5^9)^2 = (11*3*5^9)^2 patrat perfect
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
b) 32 x 93 - 32 x 85 = 32 x ( 93 - 85 ) = 32 x 8 = 2⁵ x 2³ = 2⁸ =
= (2⁴)² = 16² => patrat perfect
______________________________________________
c) 2⁸³ - 4⁴¹ = 2⁸³ - (2²)⁴¹ = 2⁸³ - 2⁸² = 2⁸² x ( 2 - 1 ) = (2⁴¹)² =>patrat pefect
________________________________________________
d)
11 x ( 5²¹ - 5²⁰ - 5¹⁸ ) =
= 11 x 5¹⁸ x ( 5³ - 5² - 1 ) =
= 11 x (5⁹)² x ( 125 - 25 - 1 ) =
= 11 x (5⁹)² x 99 =
= 11 x ( 5⁹ )² x ( 11 x 9 ) =
= 11² x (5⁹)² x 3² =
= ( 3 x 5⁹ x 11 )² => patrat perfect
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!